Varujan Vosganian: Scaderea populatiei risca sa afecteze toate echilibrele

Sambata, 04 Februarie 2012, ora 16:01
1551 citiri
Varujan Vosganian: Scaderea populatiei risca sa afecteze toate echilibrele

Scaderea populatiei la 19 milioane de locuitori, produsa dupa alte scaderi succesive, in 1992 si 2002, risca sa afecteze toate echilibrele, de la piata fortei de munca si bugetele sociale pana la puterea creativa a neamului, apreciaza senatorul Varujan Vosganian.

"In 1992, populatia tarii noastre numara 22,8 milioane de locuitori. In 2002 ea a scazut la 21,6 milioane, iar de atunci, in numai zece ani, am mai pierdut 2,6 milioane de oameni. Asadar, aproape patru milioane de romani in douazeci de ani(...) Am pierdut un roman din cinci!E o tragedie prin care poporul roman nu a trecut niciodata pana acum", a scris pe blogul personal politicianul liberal.

Vosganian, care exprima unele rezerve fata de corectitudinea rezultatelor recensamantului si invoca neajunsurile acestuia datorate timpului scurt si proastei organizari, arata totusi ca "scaderea populatiei domiciliate in Romania ramane un lucru cert" si ea se datoreaza, pe de o parte, sporului negativ al natalitatii, dar, in cea mai mare masura, migratiei.

In privinta romanilor plecati in strainatate, alesul liberal apreciaza ca exista doua surse de ingrijorare, una legata de faptul ca cei plecati peste granita nu mai doresc sa se intoarca in tara, iar a doua tine de asimilarea lor culturala "cu foarte mare rapiditate".

"In prima generatie de emigratie se gasesc romani valorosi si avem numeroase astfel de exemple. (...) Ce ne facem, insa, cu urmatoarea generatie? Din pacate, spre deosebire de alte neamuri, romanii nu au exercitiul diasporei", remarca Vosganian.

#Vosganian recensamant Romania 2011, #Vosganian populatie Romania 2011, #recensamant 2011 rezultate , #Stiri Administratie