Vii sau morti, maidanezii vor aduce profit "oamenilor din sistem" si cheltuieli mari pentru autoritati

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 14:57
2307 citiri
Vii sau morti, maidanezii vor aduce profit "oamenilor din sistem" si cheltuieli mari pentru autoritati

Noua "Lege a maidanezilor", adoptata marti de Parlament, contine "scapari" care pot transforma prigoana cainilor fara stapan in afaceri prolifice pentru oamenii din sistem (cabinete veterinare, industria pharma pet, prestatorii de servicii) fiind cea mai ineficienta varianta pentru stat, din punct de vedere economic.

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de ugenta a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, care dateaza din anul 2007, a fost reexaminata si amendata in graba luni seara de Comisiile parlamentare pentru Justitie si Administratie. Marti, la pranz, legea era adoptata cu majoritate zdrobitoare, de Camera Deputatilor. Mai exact, 266 de parlamentari au votat "pentru", 23 "impotriva" si 20 s-au abtinut, in ciuda huiduielilor reprezentantilor unor ONG pentru protectia animalelor, care au asitat la vot, dar si a protestelor din fata cladirii Parlamentului.

Ce spune noua lege

Noua lege obliga autoritatile locale, ca in termen de 60 de zile de la adoptare, sa puna la dispozitie, dupa caz, servicii pentru gestionarea cainilor maidanezi. In aceasta categorie intra toti cainii aflati pe domeniul public, care sunt necontrolati, nesupravegheati, indiferent daca dispun de microcip sau nu.

Cainii sunt cazati cel putin 14 zile lucratoare intr-un adaport special amenajat, perioada in care eventualii proprietari ai animalelor trebuie contactati de autoritati.

In cazul in care cainii prezinta boli incurabile sau sunt agresivi (la diagnosticare pot participa si reprezentantii ONG-urilor), se poate dispune eutanasierea imediata.

In primele sapte zile, cainii pot fi revendicati doar de proprietari, daca este cazul, iar in urmatoarele sapte zile pot fi adoptati de orice persoana fizica sau juridica din tara sau din strainatate.

"Incredintarea cainilor spre revendicare si adoptie se face numai dupa ce acestia au fost consultati de catre medicul veterinar de libera practica, deparazitati, vaccinati antirabic, sterilizati si identificati prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de catre Autoritatea Nationala, Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Cainii revendicati sau adoptati vor fi sterilizati, exceptie

facand cainii cu regim special, astfel cum sunt definiti in normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta", spune legea.

Totusi, un alt articol din legea veche, nemodificat in noua varianta, prevede ca toti maidanezii din adapost trebuie sterilizati in mod obligatioriu:

"Persoanele juridice de drept public sau de drept privat care cresc sau adapostesc provizoriu caini sunt direct raspunzatoare, prin reprezentantul lor legal, de respectarea legislatiei sanitar - veterinare in vigoare si a prevederilor prezentei ordonante de urgenta. Este obligatorie sterilizarea cainilor cu sau fara stapan apartinand rasei comune, metisii acestora, exceptie facand exemplarele cu regim special prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta".

Tratamentele medicale vor fi aplicate in timpul celor 14 zile in care se garanteaza cazarea in adapost, clarifica pentru Business24, deputatul PNL Gabriel Andronache, din Comisia juridica, de disciplina si imunitati.

Dupa perioada de gratie de 14 zile lucratoare, directorul adapostului va decide, in functie de situatia din teritoriu, daca animalele vor fi eutanasiate sau nu.

"Cainii nerevendicati sau neadoptati vor fi eutanasiati, in baza unei decizii emise de catre o persoana imputernicita in acest sens de catre primar, in termenul stabilit prin aceasta decizie. Termenul va fi stabilit avandu-se in vedere capacitatile de cazare si disponibilitatile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat", se arata in textul legii. Pana in momentul eutanasierii, cainii pot fi, in continuare, adoptati.

Un "sejur" de 14 zile pentru fiecare caine costa 250 de lei

Cu alte cuvinte, dupa ce se aplica tratamentele medicale obligatorii in cadrul cazarii in adapost, se poate decide ca animalele sa fie eutanasiate.

"Nici eu nu inteleg foarte bine de ce dubleaza aceste proceduri, dar inteleg principiul de baza. Se doreste ca acesti caini sa fie adoptati", a completat Andronache. Explicatii suplimentare aduce alt coleg de comisie, deputatul PSD Nicolae Ciprian Nica: " Sunt localitati mici cu cateva sute de caini fara stapan si localitati cu zeci de mii de caini. Acolo unde cazarea lor este posibila si sponsorizata, legea permite sa fie tinuti in viata acesti caini".

Costurile cazarii, in cazul in care se respecta toate procedurile prevazute de lege, iar autoritatile decid eutanasierea cainelui imediat dupa expirarea perioadei de 14 zile lucratoare, ajung la cel putin 200-250 de lei/caine, potrivit unor calcule Business24, facute cu ajutorul unor medici veterinari si reprezentanti ONG. In calcul nu a fost inclusa si prinderea animalului. Combinarea procedurilor de sterilizare cu cele de eutanasiere ridica foarte mult costurile de gestionare a animalelor fara stapan, avand in vedere ca pretul unei sterilizari se ridica la minimum 120 de lei, iar cel al eutanasierii la minimum 60 de lei.

De altfel, valoarea costurilor ar reprezenta tocmai cheia "abramburelii" din textul legii:

"Ca sa mai cheltuiasca niste bani in plus, este singura ratiune. Ei cumpara mancare si medicamente, dar nu ajung la cainii fara stapan, ci in cabinetele veterinare ale celor care lucreaza la adapost. Nimeni nu va cheltui bani pentru eutanasiere, cainii vor fi omorati inca din masinile hingherilor, iar medicamentele vor ajunge in alte buzunare", acuza reprezentanta Asociatiei Robi, pentru protectia animalelor.

In apararea cainilor fara stapan, reprezentanta ONG invoca si un studiu efectuat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care s-a derulat pe o perioda de opt ani si care arata ca uciderea cainilor este eficienta doar pe termen mediu si scurt.

#lege maidanezi, #noua lege a maidanezilor, #sterilizare maidanezi, #eutanasiere maidanezi , #Stiri Administratie