Vom avea al doilea cod rosu de canicula din aceasta vara? Precizari de la ANM si un record de doborat

Miercuri, 02 August 2017, ora 16:38
784 citiri
Vom avea al doilea cod rosu de canicula din aceasta vara? Precizari de la ANM si un record de doborat
Foto: Arhiva Ziare.com

Temperaturile foarte ridicate din ultimele zile si codurile portocaliu si galben de canicula emise de meteorologi i-au facut pe multi sa-si aminteasca de codul rosu de acum o luna.

Atunci, pe 1 iulie, temperaturile au ajuns la 40 de grade si au trecut de acest prag in 19 judete si in Bucuresti.

Acum, insa, nu se impune deocamdata emiterea unei astfel de avertizari meteorologice de canicula, cu toate ca in ultimele zile multi au vehiculat aceasta posibilitate.

"Astazi nu se va emite. Deocamdata nu se va emite cod rosu, avem cod portocaliu, deci in urmatoarele ore nu se va emite un cod rosu.

Vom vedea pana la finalul saptamanii, nu va putem da mai multe informatii deocamdata. (...) Inca nu stim ce o sa se intample in zilele urmatoare", a declarat pentru Ziare.com meteorologul de serviciu al Administratiei Nationale de Meteorologie, Alexandra Rosioara.

Deocamdata, pentru miercuri si joi sunt prognozate temperaturi de sub 40 de grade, inclusiv in zonele vizate de cod portocaliu de canicula.

Marti, cand a fost in vigoare un cod galben pentru vestul tarii, termometrele au trecut de 37 de grade la Oradea, Arad si in alte cateva localitati mai mici din extremitatea vestica. De altfel, in Ungaria, in zone de langa granita cu Romania, este in vigoare un cod rosu de canicula.

Miercuri, termometrele indicau 37 de grade, la ora 16:00, in mai multe orase ale tarii din vestul si sud-vestul tarii. La Bucuresti erau 36 de grade.

Pentru ziua de vineri sunt prognozate insa pana la 41 de grade in Banat, iar sambata termometrele ar putea ajunge la 42 de grade in aceasta regiune si la 41 in Crisana si in Oltenia.

Amintim ca, pe 1 iulie, a fost pentru a treia oara cand a fost in vigoare un cod rosu de canicula in tara noastra, de cand se emit aceste avertizari. Celelalte doua dati au fost 8 iulie 2015, cand a fost un cod rosu doar pentru judetele Bihor si Arad, si 24 iulie 2007, atunci cand s-au inregistrat 44,3 grade Celsius la Calafat, cu doar 0,2 grade sub recordul absolut pentru Romania, din 10 august 1951, in localitatea Ion Sion, judetul Braila.

Astfel, daca s-ar emite inca un cod rosu de canicula in aceasta vara, ar fi primul an cu doua astfel de avertizari.

Restrictii de trafic in 15 judete din cauza caniculeiCFR anunta masuri speciale din cauza caniculei - trenurile merg si mai incet ...citeste mai departe despre "Vom avea al doilea cod rosu de canicula din aceasta vara? Precizari de la ANM si un record de doborat" pe Ziare.com

#cod rosu canicula, #avertizare cod rosu canicula, #ANM cod rosu canicula, #cod portocaliu canicula , #Stiri Administratie