Washington Post: Trump ar trebui sa tina cont de semnele de democratie din Romania inainte sa arunce UE la gunoi

Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 23:40
3152 citiri
Washington Post: Trump ar trebui sa tina cont de semnele de democratie din Romania inainte sa arunce UE la gunoi
Foto: Arhiva Ziare.com

Intr-o perioada in care democratia se erodeaza in mai multe tari din Europa Centrala si de Est, o contramiscare incurajatoare a erupt brusc in Romania, o fosta tara comunista cu 20 de milioane de locuitori, situata la malul Marii Negre.

Sute de mii de oameni au manifestat in ultima saptamana in capitala tarii, la Bucuresti, dar si in alte orase mari, in cadrul celei mai ample mobilizari politice de la caderea regimului comunist, in 1989, scrie comitetul editorial al prestigiosului cotidian Washington Post.

Punctul de raliere a fost simplu, direct si, avand in vedere istoria tarii, unul care inspira: o cerere ca Guvernul sa nu relaxeze legiile anticoruptie.

Guvernele romane au fost impregnate de coruptie cel putin de pe vremea fostului dictator Nicolae Ceausescu, insa, dupa ce tara a aderat la Uniunea Europeana, in 2007, elita politica a fost supusa, de la Bruxelles, unei uriase presiuni sa se reformeze. Rezultatul a fost infiintarea Directiei Nationale Anticoruptie, o institutie independenta, care ancheteaza peste 1.000 de cazuri pe an - inclusiv ale unor oficiali de rang inalt.

Dupa ce a obtinut fara efort o victorie in alegerile din decembrie, in care prezenta la urne a fost slaba, Partidul Social Democrat a considerat ca poate sa inverseze acest proces de "curatare". Mai intai a propus o lege care ar fi gratiat pe oricine ispasea o pedeapsa mai mica de cinci ani de inchisoare pentru anumite infractiuni - o masura care pare ca s-ar aplica si liderului partidului Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare la doi ani de inchisoare pentru frauda electorala.

Apoi, a venit cu o lovitura si mai indrazneata: pe 31 ianuarie, Guvenul PSD - si nu partidul, asa cum scrie WP - a emis o ordonanta de urgenta care dezincrimina unele forme de coruptie, in cazul in care prejudiciul era mai mic de 200.000 de lei (48.000 de dolari).

Acest lucru l-ar fi scapat pe Dragnea de alta acuzatie de coruptie, pentru care este judecat, si i-ar fi permis sa devina premier. Acest lucru ar fi permis totodata Guvernului sa reia practica de a cumpara sustinerea primarilor si altor politicieni locali din tara prin alocarea de fonduri.

Pariul potrivit caruia o populatie apatica ar fi inghitit aceasta manevra nerusinata s-a dovedit foarte nechibzuit. Romanii au iesit aproape imediat in strada, impulsionati de organizatii ale societatii civile, Biserica Ortodoxa Romana si presedintele tarii, care au denuntat ordonanta.

Pana in weekendul trecut, multimea, pasnica, a crescut ...citeste mai departe despre "Washington Post: Trump ar trebui sa tina cont de semnele de democratie din Romania inainte sa arunce UE la gunoi" pe Ziare.com

#Washington Post Trump proteste Romania , #Stiri Administratie