ICCJ amana pentru 6 ianuarie pronuntarea in dosarul Zambaccian

Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 07:15
1794 citiri
ICCJ amana pentru 6 ianuarie pronuntarea in dosarul Zambaccian

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a amanat joi, pentru 6 ianuarie, pronuntarea in dosarul Zambaccian in care fostul premier Adrian Nastase este judecat pentru luare de mita si santaj, alaturi de sotia sa Daniela Nastase, acuzata de complicitate la luare de mita si fostul inspector ITC Irina Jianu.

"Si in acest caz, copertile dosarului sunt politice, hartia pe care sunt scrise actele procedurale este hartie politica, agrafele folosite pentru conexari si disjungeri au fost politice", a declarat Adrian Nastase in ultimul cuvant.

El a facut referire atat la ancheta, care ar fi pornit ca un dosar politic, cat si la controalele demarate in 2001 de primarul general al Capitalei la santierul din str. Zambaccian si de plangerea penala formulata de Alianta DA in 2004.

"Politicul paraziteaza si bruiaza grav aceasta cauza. Majoritatea celor care ma considera vinovat in opinia publica nu au citit o fila din acest dosar. Pur si simplu invoca o vinovatie politica. Ma vor condamnat, din principiu. Sunt vinovat pentru ca ei voteaza altfel. Gandesc altfel. Le sunt antipatic. La randul lor, cei care ma cred nevinovat gandesc tot politic. Nici ei nu au citit dosarul. Justitia, insa, trebuie sa se bazeze pe fapte. Pe dovezi", a mai spus fostul premier.

Nastase pledeaza nevinovat

Nastase a mai declarat ca in calitate de om politic s-a bazat mereu pe fapte si a amintit unele dintre masurile pe care le-a luat in calitate de prim-ministru. In plus, a spus ca nu a primit sute de chiuvete sau bideuri ci, dimpotriva, a donat statului, impreuna cu sotia, 1.000 de harti vechi ce constituie in prezent cel mai mare muzeu de acest gen din Europa.

"Justitia trebuie sa se bazeze pe dovezi. Spre deosebire de echipa fostului procuror sef alDNA care, mai intai, a stabilit ca vinovatul sunt eu si doar apoi a inceput sa caute probe. Iar pentru ca nu le-au gasit, le-au inventat. Va ramane antologica formula corpului delict, pentru perioada 2002-2003, constand din bancnote fabricate de Trezoreria americana in 2004 si 2005", a mai spus Nastase.

El a continuat cu faptul ca ceea ce se judeca de fapt la ICCJ este o imagine si exista persoane care vor o imagine a unui Nastase avut si corupt.

"Imi este clar ca pentru DNA acest dosar are in continuare o miza deosebita. Sentinta din acest dosar ar trebui sa justifice eforturile extraordinare umane si financiare din acesti ani. Sunt nevinovat. La fel, sotia mea - tarata, fara vina, in acest proces. Stiu insa, ca jurist, ca in acest dosar nu exista nimic sa ne incrimineze. Si acest lucru ar trebui sa fie suficient pentru achitare", a incheiat Adrian Nastase.

Dana Nastase, nelamurita de acuzele ce i se aduc

La randul ei, Dana Nastase a sustinut cu tarie ca nu a comis nicio infractiune si ca timp de opt ani a stat sa citeasca circa 12.000 de pagini ale dosarului pentru a intelege acuzatiile.

"Singurii bani pe care i-am dat lui Paun au fost cei 35.000 de dolari pentru medicamente, pentru tratamentul mamei mele, grav bolnava la acel moment. Bunurile provenite din China mi le-am achizitionat singura, conform actelor pe care le-am depus la dosar", a declarat Dana Nastase in ultimul cuvant.

Ea a mentionat ca nu a intermediat, nu a instigat si nu a ajutat pe nimeni sa comita vreo infractiune.

"Onorata instanta... sper... sper sa dati o hotarare dreapta pentru a pune capat calvarului la care suntem supusi eu si familia mea", s-a adresat instantei, printre suspine, Dana Nastase.

Avocatul Viorel Ros a cerut instantei achitarea sotiei fostului premier si pentru infractiunea de complicitate la luare de mita si pentru santaj si a aratat ca "Dana Nastase este o fiinta speriata, nu mai vorbeste, nu se mai poate vorbi cu ea".

Si avocatii lui Adrian Nastase, Ioan Cazacu, Lucian Bolcas si Mihai Irimia, au cerut achitarea clientului lor si au afirmat ca fostul consul al Romaniei la Shanghai, Ioan Paun, este o persoana santajabila, iar declaratiile sale au fost date sub presiune, dupa ce initial procurorii DNA incepusera urmarirea penala impotriva sa.

In martie 2012, un complet de trei judecatori de la Curtea suprema l-a condamnat pe Adrian Nastase la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj si l-a achitat pentru infractiunea de luare de mita.

Magistratii au mai decis atunci achitarea sotiei lui Adrian Nastase, Daniela Nastase, pentru infractiunile de complicitate la luare de mita si pentru spalare de bani si condamnarea la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru participatie improprie la folosirea la autoritatea vamala de documente false.

ICCJ a mai hotarat condamnarea Irinei Jianu la trei ani de inchisoare pentru participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala.

#proces Adrian Nastase, #amanare proces Nastase, #Dana Nastase, #adrian nastase , #Afaceri