Condamnarea lui Nastase: Bila alba sau bila neagra pentru justitia romaneasca?

Joi, 21 Iunie 2012, ora 12:01
3319 citiri
Condamnarea lui Nastase: Bila alba sau bila neagra pentru justitia romaneasca?

Adrian Nastase, fost premier al Romaniei, a devenit capul de afis al muncii magistratilor romani. Numele sau are cea mai mare rezonanta intre cei condamnati de justitia mioritica in ultimii 22 de ani.

Dupa trei ani de fofilari si amanari, si opt ani de la incident, cinci judecatori au dat sentinta definitiva in cazul Nastase - doi ani de puscarie cu executare. Pana acum, cazul a fost trecut in registrele Comisiei Europene, care inca este cu ochii pe sistemul de justitie din Romania, drept un exemplu de tergiversare si ineficienta a actului de justitie, subliniind slaba lupta impotriva coruptiei de la noi din tara.

Vazut de unii ca un proces politic si de altii ca dreptatea de pe urma, intr-un sistem politic corupt si murdar, cazul Nastase a fost si ramane unul controversat. Dosarul "Trofeul calitatii" si, in consecinta, condamnarea fostului premier, are la baza finantarea ilegala a propriei campanii electorale la alegerile prezidentiale din 2004.

In ciuda acuzelor aduse sistemului de justitie roman de numeroase voci politice, majoritatea facand parte fie din partidul la conducerea caruia Nastase a stat ani la randul, ori din partidele aliate PSD, Comisia Europeana observa evolutia pozitiva a muncii magistratilor romani.

La solicitarea ziarului Romania Libera din februarie, dupa anuntarea verdictului in donsarul "Trofeul calitatii", purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat ca, in ciuda faptului ca nu poate comenta un caz individual, in ultimele luni, s-au luat numeroase masuri care imbunatatesc viteza proceselor de mare coruptie, categorie in care se incadreaza si cazul Nastase.

"Desigur, examinam eficienta acestor masuri si la totalitatea acestor cazuri ca parte a evaluarii noastre pe MCV (Mecanismul de cooperare si verificare pe justitie). Dupa cum stiti, lupta impotriva coruptiei la nivel intalt este unul din aspectele esentiale din cadrul MCV", a declarat Gray.

Condamnare buna, condamnare rea

Astfel, printr-o singura condamnare, imaginea justitiei romanesti in fata Europei creste. Sentinta care confirma ilegalitatea din spatele campaniei electorale a lui Adrian Nastase din 2004 este o bila alba pentru Romania din partea Europei si o bila alba pentru justitia romaneasca din partea multor cetateni carora li se confirma faptul ca nimeni nu e mai presus de lege, nici macar politicienii.

Pe de alta parte, multi vad sentinta drept o bila neagra pentru sistemul juridic, considerand ca in spatele intregului proces se afla presedintele Traian Basescu, care, prin influenta sa asupra DNA, ar fi impins autoritatile spre livrarea unui verdict nefavorabil partii acuzate. Numerosi oameni politici, mai ales din tabara lui Adrian Nastase, considera ca magistratii se afla in palma presedintelui si verdictul are directa legatura cu dorinta sa.

Mai mult, in noaptea de miercuri spre joi, cand politia a incercat sa il ridice pe Adrian Nastase de la locuinta sa pentru a-l duce in arest, acesta a incercat sa se sinucida. Inainte ca dorinta fostului premier sa devina realitate insa, unul din politistii aflati in locuinta sa l-a impiedicat sa se impuste in cap. Adrian Nastase a fost insa ranit la gat si transportat la spital unde a fost operat.

Cele doua tabere in care s-a impartit opinia publica, vad incercarea de sinucidere a lui Nastase cu ochi diferiti. Cei care sunt de acord cu sentinta cred ca fostul premier se simte vinovat si ii este frica sa intre in puscarie, in timp ce sustinatorii lui Nastase cred ca incercarea de sinucidere vine din disperare, acesta simtind ca i s-a facut o mare nedreptate.

Premiera romaneasca, raritate in Europa

Cazul lui Nastase este o premiera in Romania, dar nu e unic in lume. In Europa putem aminti de Iulia Timosenko, fost premier al Ucrainei, care a fost condamnata pentru abuz de putere la sapte ani de inchisoare.

In Franta, fostul presedinte Jacques Chirac a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare intr-un proces privind locuri de munca fictive in cadrul municipalitatii, in perioada cand era primar al Parisului.

Si alti politicieni au fost pusi sub acuzare pentru diverse fapte, chiar daca nu s-au confruntat inca cu o sentinta definitiva.

In Italia, fostul premier Silvio Berlusconi se afla in proces in celebrul caz Ruby, scandal de natura sexuala.

Si in Slovenia, scrie Mediafax, seful guvernului Janez Jansa a fost acuzat de coruptie in 2010 intr-un proces legat de un important contract de armament semnat in 2006.

In Croatia, fostul premier Ivo Sanader este acuzat de luare de mita in mai multe cazuri, iar in Austria, fostul cancelar Wolfgang Schussel este acuzat de coruptie in cadrul Telekom Austria.

In Marea Britanie, mai multi membri ai Parlamentului au fost inculpati in cazul decontarilor ilegale de cheltuieli,

#cazul Nastase, #condamnare Nastase, #sinucidere Nastase, #justitie Nastase, #Nastase coruptie , #Cariera