Am "cheltuit" 4 ani de UE fara rezultate - Adrian Nastase

Luni, 30 Mai 2011, ora 14:30
2133 citiri
Am "cheltuit" 4 ani de UE fara rezultate - Adrian Nastase

Au trecut 4 ani de cand Romania a intrat in Uniunea Europeana, propunandu-si ca scop principal reducerea decalajului economic fata de celelalte tari din Uniune. Ce s-a intamplat de fapt in acesti ultimi patru ani? Exact opusul, spune fostul premier Adrian Nastase. 

"La 4 ani dupa intrarea in UE, nu am micsorat decalajul fata de media tarilor din UE in ceea ce priveste cresterea economica, nivelul de trai. Din contra, in ultimii ani am marit aceste decalaje. Am cheltuit 4 ani fara sa obtinem rezultate notabile. De aici nevoia unui alt model economic", a afirmat Nastase, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Potrivit acestuia, revenirea Romaniei trebuie sa ia in calcul mai multe aspecte, recesiunea fiind doar unul dintre ele.

Exista si o explicatie: "recesiunea nu evidentiaza nici chestiuni legate de puterea de cumparare, nici calitatea vietii, nici argumentele legate de sistemul educational, nici capacitatea de creativitate sau de productivitate, decat intr-o mica masura".

Descarca Program USL

De altfel, Adrian Nastase spune deschis ca nu este adeptul unei abordari bazate exclusiv pe ideea cresterii economice.

In schimbul acesteia, omul politic prefera conceptul de dezvoltare, "care introduce si elementele calitative in evolutia unei societati".

TVA de 19%?

In viziunea fostului prim-ministru, taxa pe valoare adaugata ar trebui readusa la 19%.

"In zona produselor agricole avem nevoie de o reducere la 9% pentru producatorii directi si pentru produsele lor pentru a evita evaziunea fiscala.

Acest lucru poate fi realizat in conditiile in care economia va creste si vom asigura acea crestere de aproximativ 4% care sa ne permita o colectare mai buna a veniturilor la buget", argumenteaza Nastase.

De ce criza ne-a lovit mai tare

Revenirea mai lenta a Romaniei se datoreaza faptului ca, inainte de criza, s-a pus accent puternic pe consum. In alte cuvinte, "nu am stiut sa folosim politici bune pentru timpuri rele".

Atunci cand ne-am simtit bine, este de parere Nastase, am mizat mult pe consum. "Cand a venit criza, ne-a gasit cu buzunarele si camara goale".

Lipsa resurselor proprii nu ne-a fost de mare ajutor, cand a venit timpul repornirii motoarelor economice.

"In felul acesta, comertul cu UE, care acopera cam 70% din comertul exterior, a fost extrem de afectat si de aici efectele economice pe care le-am simtit cu totii", isi incheie demonstratia Nastase.

#adrian nastase, #decalaj economic, #iesire din criza, #recesiune, #reducere tva, #romania, #romania criza, #tva, #ue, #uniunea europeana , #stiri Adrian Nastase