Avocata schimbarii

Vineri, 22 Decembrie 2006, ora 08:45
1166 citiri

Fara Monica Macovei aderarea Romaniei la UE ar fi fost aproape imposibila. Ministrul de justitie se implica in lupta impotriva coruptiei.

Monica Macovei este un personaj exotic din doua puncte de vedere. Pe de o parte, in tarile est-europene aproape nimeni nu a reusit sa ajunga in cele mai inalte functii de stat daca nu a facut niciodata parte din vreun partid sau daca nu a avut relatii stranse cu elita politica. Si, in timp ce colegii intelectuali de breasla ai Monicai Macovei au renuntat demult si adesea cu frustrari la politica, ministrul de justitie al Romaniei a ajuns abia acum la pozitiile cheie al puterii politice.

Monica Macovei, in varsta de 47 de ani, constituie exemplul viu pentru a demonstra ca trebuie sa incerci imposibilul daca vrei sa dobandesti posibilul - in cazul Romaniei, aceasta a fost si este indeplinirea criteriilor de aderare in UE in domeniile justitiei si internelor. In decurs de putin peste 18 luni, jurista Romaniei a reformat, in pofida unor impotriviri imense, sistemul juridic intr-atat incat in octombrie comisia de la Bruxelles i-a dat unda verde.

Astfel, 22 de milioane de romani trebuie sa-i multumeasca si activistului Macovei pentru drepturile omului daca tara lor va adera la UE, impreuna cu Bulgaria, la 1 ianuarie 2007.


Acest obiectiv se afla in urma cu doi ani, in decembrie 2004, cand premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu, a numit-o surprinzator pe Macovei care nu era membra a niciunui partid in postul de ministru al justitiei, intr-o perspectiva care era aparent de neatins. Desi in aprilie 2005 sefii de stat si de guvern din tarile europene au semnat cu Romania si Bulgaria acorduri care promiteau o aderare la UE cel tarziu in anul 2008, rapoartele periodice de evaluare ale Comisiei Europene au acordat Bucurestiului in privinta coruptiei un calificativ negativ atat de devastator incat romanii insisi abia daca mai credeau in speranta unui viitor de aur in bratele Europei si cu atat mai putin in ale Uniunii Europene. Faima ca in Romania, incepand cu dentistul si pana la primul ministru, nimeni nu face ceva fara un bacsis corespunzator, era prinsa ca o smoala de tara din Carpati.


Monica Macovei insasi isi atribuie o anumita naivitate pentru ca a acceptat in aceasta situatie functia de ministru al justitiei. «Uneori ma trezesc noaptea si ma intreb: De ce te incarci cu asta?», spune in timpul discutiei. Cearcanele adanci negre din jurul ochilor negri ca niste nasturi, sunt semnul ei distinctiv. Arareori paraseste dupa mai putin de 16 ore de lucru ministerul care se afla imediat langa Palatul Poporului al lui Ceausescu, expresia cioplita in piatra a grandomaniei brutale a dictatorului comunist.

Urmasii, post-comunistii, au lasat dupa preluarea puterii in 1990 timp de mai multi ani neatins nucleul aparatului sau, din interese proprii netagaduite, iar consecintele acestei atitudini apasa si astazi greu tara. In cele din urma, Macovei a constituit un oficiu de anticoruptie, a asigurat independenta avocatilor si a luat masuri aspre privind legile despre finantarea partidelor. Un magistrat propriu vegheaza asupra independentei si profesionalismului justitiei. Nu este deci de mirare ca pentru majoritatea romanilor Monica Macovei face parte din politicienii cei mai iubiti ai tarii. «Oamenii ma opresc pe strada, imi ureaza noroc si imi ureaza ca Dumnezeu sa ma aiba in paza.»

Toate acestea sunt receptate cu totul diferit in cazul celor care au avut de-a face cu puterea juridica a lui Macovei si apartin paturii superioare a societatii romanesti. Fostul manager al lui Boris Becker, Ion Tiriac, de exemplu, are cuvinte mai putin laudative la adresa ministrului, dupa ce oamenii acesteia au vrut sa il ancheteze pentru ca ar fi incasat 20 de milioane de euro pentru intermedierea unei afaceri cu EADS. Intre timp, cazul a fost clasat. Un magnat de presa, care a fost luat de asemenea, pentru coruptie, in vizorul lui Macovei, a scris in publicatiile sale ca Macovei este alcoolica si a facut scandal in totala stare de ebrietate intr-o carciuma din Bucuresti.

Fostul premier roman Adrian Nastase a jignit-o de asemenea pe femeia care isi creste singura fiul: el, Nastase, a fost facut de Macovei "victima a taranilor" in fata Comisiei Europene. Este incontestabil ca acuzatiile de coruptie si de abuz in serviciu impotriva socialistului Nastase - care a trebuit sa renunte, in urma cu cateva zile, la toate functiile si onorurile detinute in partidul sau - a constituit o satisfactie pentru Bruxelles. Insa la fel de incontestabil este si faptul ca Parchetul General ancheteaza si membri ai actualelor partide guvernamentale. Una din cele mai mari realizari ale lui Macovei este ca aceste anchete se fac potrivit principiilor unui stat de drept, iar politicienii de marca nu mai trebuie sa se teama ca vor fi acuzati pur si simplu, fara a avea o sansa juridica.

In pofida tuturor succeselor sale si a protectiei din partea sefului statului, Traian Basescu, nimeni nu indrazneste sa faca vreun pronostic in legatura cu perioada in care Macovei va ocupa postul de ministru al justitiei. "Monica isi are principiile ei, ea ramane mereu fidela liniei proprii", spun cei care au lucrat multa vreme cu ea la organizatii nonguvernamentale cum ar fi Transparency International sau International Helsinki Federation. Si multi dintre ei sunt surprinsi ca ea se impune inca si acum in groapa adanca cu serpi ai politicii romanesti.

"Sunt un avocat al schimbarii", spune Monica Macovei. "Daca nu as fi crezut ca schimbarea este posibila, nu m-as fi angajat niciodata la aceasta munca." Monica Macovei si Romania au reusit sa ajunga pana la Uniunea Europeana.

Rador