Baroni vlaguiti de virusul crizei

Luni, 04 Mai 2009, ora 12:02
1479 citiri
Baroni vlaguiti de virusul crizei

Criza economica nu tine cont de "blazon". Baronii Romaniei, care s-au facut remarcati in ultimii 20 de ani prin increngaturi politico-financiare la nivel inalt, isi vad acum afacerile banoase intrate la apa.

Castigurile lor de milioane de euro, obtinute lejer in ultimele doua decenii, nu mai sunt atat de sigure in 2009. Romania libera prezinta astazi cativa dintre bogatii Romaniei si afacerile lor lovite de criza.

Astfel, unul dintre cei mai bogati oameni din Oltenia, Dinel Staicu, presedintele Consiliului de Administratie al SIF Oltenia, recunoaste ca averea sa, evaluata la 120-130 milioane euro in 2008, s-a redus, practic, la jumatate.

Alt magnat al Olteniei afectat de criza este omul de afaceri Constantin Popeci, cunoscut si pentru apropierea sa de mediul politic. Averea lui Popeci este estimata la 150-160 milioane de euro si provine din constructii, imobiliare, turism si auto, unele dintre aceste sectoare fiind serios afectate de criza.

Dupa ce averea multora dintre baronii Romaniei s-a ridicat cu precadere prin asocierea cu statul, acestia se vad in anul crizei "taiati" de la robinetul cu contracte grase.

De exemplu, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Gorj, Eugen Valceanu, a trecut la disponibilizarea angajatilor dupa ce a vazut ca aceste contracte cu statul nu mai vin atat de lesne ca in trecut. Si afacerile ieseanului Relu Fenechiu cu statul au de suferit din cauza crizei financiare.

Comenzile statului catre firmele sale de constructii, generoase pana nu demult, au cam disparut. In atare conditii, Fenechiu incearca sa se reorienteze catre alte domenii.

Dupa ce a preluat functia de presedintele al Comisiei IT din Camera Deputatilor, Relu Fenechiu a trecut la dezvoltarea afacerilor lantului de firme din sectorul IT pe care-l detine la Iasi.

Unul dintre cei mai bogati oameni din Oltenia este, cu siguranta, omul de afaceri Dinel Staicu, presedintele Consiliului de Administratie al SIF Oltenia. In 2008, ultimele topuri evaluau averea lui Staicu la 120-130 de milioane de euro, constand in mare parte in imobiliare si plasamente pe piata de capital.

Staicu detine 261.000 de actiuni la SIF Oltenia, cu o valoare actualizata de piata de sub 50.000 de euro si figureaza ca asociat sau administrator la o singura societate comerciala - Fotbal Club Electro SA (0,4%) si ca persoana fizica autorizata (PFA). Dinel Staicu controleaza insa mai multe asociatii si fundatii care detin importante active imobiliare sau plasamente pe piata de capital.

El spune ca din cauza crizei averea i-a fost redusa la jumatate. "In perioada de criza, toata averea mea s-a redus practic la jumatate. Jumatate din bani sunt investiti in imobiliare si jumatate in piata de capital, pentru ca am considerat mereu ca nu este bine sa tii toate ouale intr-un cos", a declarat Staicu.

 

Firmele sale din Rovinari cu contract in aceste sectoare numarau la inceputul lui 2009 aproximativ 500 de angajati. In doar cateva luni, Valceanu a dat afara mai mult de jumatate din salariati. In calitate de presedinte al Asociatiei Patronale UGIR 1903, Valceanu reclama o lipsa de perspectiva pentru unitatile cu contracte in minerit.

Afacerile din Delta se clatina

Criza economica i-a lovit puternic si pe baronii din Delta Dunarii. Afacerile lui Alexandru Bittner din Delta sunt printre cele mai afectate. Bittner, cunoscut ca un apropiat al lui Adrian Nastase, a cumparat in timpul guvernarii fostului lider al PSD infrastructura piscicola din zonele Jurilovca si Murighiol, cele mai bogate in resurse piscicole.

Firmele sale au detinut, pana de curand, toate dotarile piscicole in complexul lagunar Razelm-Sinoe si au investit cateva milioane de euro in doua fabrici de conserve din peste, una la Jurilovca si alta la Murighiol.

Fabrica de la Murghiol nu a mai fost pusa insa in functiune dupa ce afacerile lui Bittner din Delta au inceput sa fie afectate de criza. O dovada ca afacerile acestuia nu mai merg este si faptul ca, in ultimele luni, Fiscul a vandut mai multe active ce apartineau firmei Piscicola Murighiol detinuta de omul de afaceri.

Sute de disponibilizari facute de fratii Micula

In Bihor, fratii Micula se plang ca criza le afecteaza toate societatile comerciale pe care le detin.

Viorel Micula spune ca "aceasta criza afecteaza de fapt toate societatile comerciale pentru ca nu mai sunt bani pe piata. Sunt repercusiuni de la o societate comerciala la alta.

In plus, societatile din Romania imprumuta bani cu dobanzi exagerat de mari comparativ cu alte tari". Proprietarii grupului de firme European Food&Drinks si Transilvania General Import Export au facut pana acum sute de disponibilizari.

Despre concedieri, fratii Micula spun ca isi adapteaza politica de personal in functie de situatie. Acestia au operat disponibilizari inclusiv la trusturile de presa din Bihor pe care le patroneaza. 

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#criza, #imobiliare, #investitii, #societate , #stiri Adrian Nastase