Delta Dunarii, un nou tun al lui Adrian Nastase?

Vineri, 09 Iulie 2004, ora 02:25
3792 citiri

Masonul Bittner, apropiat al familiei Nastase, a primit in concesiune peste 100 de hectare si cel mai mare bazin piscicol de apa dulce din Europa Deltei.Aproape jumatate din Delta Dunarii, ecosistem unic in Europa, a fost concesionata lui Alexandru Bittner, un roman plecat in cautarea visului american, dar care a descoperit formula imbogatirii abia dupa ce s-a intors in Romania tranzitiei.

In sferele rarefiate ale puterii, ca si printre pescarii amariti ai Deltei, se vorbeste ca in spatele afacerilor s-ar afla de fapt Adrian Nastase, iar Bittner ar fi un simplu paravan, date fiind relatiile apropiate dintre familiile celor doi.

Investitiile lui Bittner din Delta s-au facut prin firma A"Piscicola TourA" SRL, infiintata in 2001, avind sediul la Jurilovca si un capital social de numai 52 de milioane lei. Societatea ii are ca actionari minoritari pe Dragos Vladimir Popa, fiul unui fost ambasador in Iugoslavia, si Bartolomeu Finis, om de afaceri implicat in controversata privatizare a Biroului de Turism pentru Tineret (BTT). Pachetul majoritar, de 70 la suta din actiuni, apartine societatii londoneze A"Heavy IndustryA" Ltd., in spatele careia s-ar afla Alexandru Bittner.

Practic, Bittner A"a debarcatA" in Delta, la Jurilovca, exact in perioada cind Dan Matei Agathon anunta cu mare pompa intentia de a pune bazele statiunii A"EuropaA", cea care ar fi urmat sa atraga in Delta aproximativ 700.000 de turisti. Insa in iunie 2002, Bittner a inaugurat, in prezenta lui Agathon, statiunea privata A"EdenA", in zona Gura Portitei, o investitie de peste un milion de dolari facuta pe un teren concesionat de stat pe o perioada de 49 de ani. De aici, din paradisul de la Gura Portitei, Bittner si-a intins plasele, ca un pescar iscusit, prin toata Delta.

Cel mai mare bazin piscicol de apa dulce din Europa

In 2002, Bittner a dat marea lovitura. A licitat si a cistigat fara emotii dreptul de a pescui singur pe o mare suprafata din Delta: sase locatii, din cele 24 scoase la concurs. Prima pe lista - zona Razim-Sinoe, cel mai mare bazin piscicol natural de apa dulce din Europa. Mai exact, o suprafata de peste 100 de hectare, adica mai mult de o cincime din cele 580 de hectare cit inseamna toata Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii, cu pamint si apa la un loc.

In plus, Bittner a obtinut si un contract (din sapte) pentru exploatarea stufului, la Zmeica-Golovita. Contractele au fost semnate anul acesta, dupa o lunga perioada de contestatii si aminari. In mod inexplicabil, oamenii locului, pescari din tata-n fiu, s-au vazut inlaturati din competitie, in pofida faptului ca inclusiv legislatia internationala stipuleaza acordarea dreptului de preemtiune (prioritate) pentru bastinasi. Asociatiile de pescari au contestat degeaba in instanta procedurile licitatiei.

Gura Portitei, gura de rai pentru cine?

Nimeni nu a putut sa ne spuna cine anume a concesionat pe 49 de ani terenul de 1,5 hectare, de la Gura Portitei, unde Bittner a ridicat statiunea A"EdenA". Agentia Domeniilor Statului (ADS) ne-a raspuns oficial ca terenul de 4,2 hectare al Piscicolei Jurilovca (in care intra si cele 1,5 hectare de la Gura Portitei, pe care s-a ridicat statiunea A"EdenA") a fost pina de curind ale Administratiei Biosferei Delta Dunarii (ABDD).

Dar guvernatorul Deltei, Virgil Munteanu, neaga faptul ca ei ar fi concesionat cele 1,5 hectare. A"Nu am concesionat nimic si nu stiu cine putea sa concesioneze acel terenA", ne-a declarat acesta. Dupa acapararea Portitei, a urmat marea lovitura: cumpararea societatii de stat A"PiscicolaA" Jurilovca. Scopul final: preluarea in proprietate a 4,2 hectare de teren, aflat dintotdeauna in administrarea societatii de stat.

Potrivit angajatilor de la fostul APAPS, A"PiscicolaA" Jurilovca a fost privatizata anul trecut, 99,97a din actiuni fiind cumparate cu numai 766,4 milioane lei, cu plata pe loc, la incheierea tranzactiei. Pretul mic este justificat de APAPS (actualul AVAS) prin datoriile mari ale firme si prin aceea ca Piscicola Jurilovca s-a vindut abia la a patra strigare. Ultimul aspect nu mira deoarece termenele si conditiile de participare s-au facut in asa de mare graba, incit cu greu ar fi putut cineva sa se inscrie in termenul legal.

De exemplu, pe 23 ianuarie 2003 APAPS anunta ca vinde A"PiscicolaA" Jurilovca, licitatia fiind programata pe 1 februarie. Pentru cumpararea caietului de sarcini si pregatirea documentatiei, eventualilor doritori le ramineau la dispozitie numai sase zile, din care doar doua lucratoare.

Un dulgher, stapinul din acte!

Piscicola Jurilovca a fost efectiv vinduta de fosta APAPS abia in septembrie, anul trecut. Potrivit APAPS, cumparatorul este o persoana fizica - un anume Doru Frinculet, cu domiciliul la Maneciu (Prahova), acolo unde, intimplator, Bittner a cumparat aproximativ 100 de hectare, probabil pentru o viitoare statiune, un fel de A"EdenA" montan, de data aceasta. La Maneciu, localnicii s-au mirat teribil atunci cind le-am spus ca vecinul lor este mare om de afaceri in Delta: A"Doru al nostru? Pai, el e un sarman constructor, dulgher mai exact. De unde sa aiba el miliardele pe care spuneti dumneavoastra ca trebuie sa le dea?A". Pe Doru Frinculet n-am reusit sa-l gasim nici acasa, la Maneciu, nici la munca, acolo unde Delta intilneste marea.

Din patrimoniul UNESCO, in mina lui Bittner

Odiseea afacerilor lui Bittner, la Jurilovca, nu se opreste aici. Pasul cel mai important s-a facut la inceputul acestui an, cind cele 4,2 hectare de domeniu public au fost luate de la Administratia Biosferei Delta Dunarii (ABDD) si trecute la Agentia Domeniilor Statului (ADS), dupa cum ne confirma un document semnat de conducerea Agentiei. Pe scurt, pamintul a fost scos din patrimoniul UNESCO (pe lista caruia se afla Biosfera Delta Dunarii) si dat ADS. Care e diferenta? In timp ce terenurile ABDD nu pot fi vindute, ci doar concesionate, cele ale ADS se pot instraina.

Pasul urmator: cele 4,2 hectare au fost inchiriate de catre ADS societatii A"PiscicolaA" Jurilovca, cumparata de omul lui Bittner, din Maneciu, Doru Frinculet. Si tot ADS ne anunta, in documentul amintit, ca urmeaza ultimul pas A"atestarea dreptului de proprietate in conformitate cu HG nr. 834/ 1991A". Adica trecerea celor 4,2 hectare in proprietatea lui Bittner. Via, eventual, Doru Frinculet.

Afacerile se dezvolta, firma pierde

A"Piscicola TourA", firma prin care Bittner a demarat afacerile in Delta, incheia anul 2001 cu o pierdere de 1,3 miliarde lei, la o cifra totala de afaceri de peste cinci miliarde. In 2002 insa, volumul afacerilor a crescut spectaculos: Bittner a rulat o suma de peste 17 miliarde lei, fara insa a reusi sa faca totusi profit. Pierderile au scazut totusi, la aproape un miliard de lei. Cu toate acestea, in 2003, Bittner a gasit resurse pentru a-si extinde afacerile pe seama Deltei, formind holdingul A"RFDA" Jurilovca, care include si o retea de desfacere. Obiectul de activitate este comertul cu ridicata, in special de produse alimentare.

Actionarul principal al holdingului A"RFDA" Jurilovca este chiar firma-mama, A"Piscicola TourA". Si A"RFDA" s-a bucurat de generozitatea autoritatilor, chiar la sute de kilometri distanta de gurile Dunarii. La Pitesti, de unde sint originari doi dintre actionarii si administratorii holdingului, A"RFDA" Jurilovca a obtinut in timp-record o hotarire a Consiliului Local pentru asocierea cu Administratia Pietelor in vederea comercializarii pestelui. Procedura de asociere a fost o simpla formalitate. Numai ca, dupa aceea, A"RDFA" Jurilovca a adunat ceva datorii: 120 de milioane lei catre Administratia Pietelor din Pitesti, 240 de milioane la bugetul de stat si alte 250 de milioane la bugetul asigurarilor sociale.

Dana Nastase, A"parteneraA" cu Sherry Bittner

Legaturile de amicitie dintre familiile Nastase si Bittner sint atit de strinse si de bine cunoscute in lumea mondena, incit nu mai pot fi negate. Dupa aparitia Raportului Armaghedon II, cel in care Mugur Ciuvica (fost consilier al lui Emil Constantinescu) vorbea despre A"sponsorizarileA" regulate pe care controversatul om

de afaceri Bittner le facea familiei premierului, Dana Nastase (foto) recunostea ca este prietena cu Sherry Bittner, sotia lui Alexandru Bittner. Intr-un interviu acordat Agentiei Mediafax, ea spunea ca a incercat, impreuna cu Sherry Bittner, sa faca bani din pasiunea lor pentru opere de arta: A"Cu Paula Mihai si Sherry Bittner am deschis un astfel de magazin. Ne-am chinuit o perioada si nu am reusit sa avem vinzari nici cit sa acoperim cheltuielile de chirie. Am inregistrat pierderi si, in decembrie 2000, am renuntat la afacereA". De curind, intr-o aparitie televizata, premierul Adrian Nastase recunostea si el ca este prieten cu Alexandru Bittner.

"Un sfert din Dobrogea e flaminda, si Nastase isi face cabane!"

In sudul Deltei Dunarii, localnicii sint revoltati ca A"oamenii lui Nastase au cumparat cam tot ce se poate cumparaA", iar acum ii impiedica pe ei sa traiasca in tihna. Cele mai multe dintre proprietati, spun localnicii, sint pe numele A"finului lui NastaseA", omul de afaceri Alexandru Bittner.

Autobuzele ajung greu la Dunavatul de Jos, la 20 de km de Tulcea, iar localnicii merg pe jos dintr-un sat in altul. Intr-o crisma, trei barbati isi omoara timpul. Beau cite o bere ieftina, la umbra. A"Gata, nu mai pupa PSD-ul voturi de la noi anul asta! Ne-a pacalit Nastase data trecuta. Am stat cu el la masa cum stam cu dvs. acumA", se plinge unul dintre ei.

A"Inainte venea aici la birt si vorbeam, dar acum nu mai are nevoie de noi. Si-a vindut casa pe care a luat-o aici. Acum are cabane mult mai luxoase. A cumparat Dunarea de la kilometrul 0, nu-i mai trebuie nimic!A", spune un altul. O femeie aflata in apropiere intra si ea in discutie: A"Nu mai avem voie sa pescuim. Sintem obligati sa ne angajam la Bittner. Dar asta nu da oamenilor banii la timp. A mai ramas doar un loc in care putem pescui in voie, la Hobina, singurul luciu de apa care nu s-a concesionat, sa stiti!A".

A"Daca Nastase iese presedinte, ne pune botnita!A"

A"Toate sint ale lor! ObretinuA' Mare, ObretinuA' Mic... Si i-au invrajbit pe paznici impotriva noastra. Sint in stare sa ne impuste daca incercam sa pescuim. Intr-o zi, au incarcat pusca si au spus ca trag... in asa hal au ajuns! Politistul care era de fata m-a luat de-o parte si mi-a soptit ca nu vrea sa fie pirit de paznic, ca il da afara din serviciu.Toti sint supusii lui Nastase! Daca Nastase iese presedinte, ne pune botnita! Nici apa nu ne mai lasa sa bem din lacul lui... A", spune, suparat, un pescar. Intr-un alt sat din Delta, Sabangia, i-am gasit pe oameni la fel de suparati. Vorbim cu Petre Andrei, zis mos Petea (foto). Are 88 de ani si este considerat inteleptul satului. A"Banditismul din PSD ne-a luat piinea de la gura! Nici baie nu putem face. Cica e colonia lui Nastase. Dar ce, sintem indieni?! Trec pe-aici numai escorte, elicoptere. Un sfert din Dobrogea e flaminda, si Nastase isi face peste tot cabane!A", ne spune, revoltat, mos Petea.

Bittner: A"Sint lenesi, betivi si nu vor sa munceasca!A"

Oamenii ne spun ca Alexandru Bittner vine la Jurilovca la fiecare sfirsit de saptamina. A"Gasiti casa sigur, este singura care are in fata o masina straina!A", ne explica ei. Intr-adevar, gasim casa si pe faimosul ei locatar. Bittner accepta sa ne raspunda la citeva intrebari.

Sinteti partener cu Nastase?

(evitind raspunsul la aceasta intrebare). Nu are nici o legatura. Am cumparat complexul, intr-adevar. Acum este in renovare si cind va fi gata va asigura 70 de locuri de munca, si pentru femei. Au salarii mari si nu au de ce sa se plinga!

Atunci de ce se pling toti?

Se pling pentru ca nu mai pot sa braconeze. Sint lenesi, betivi si nu vor sa munceasca! Am confiscat de la ei 120 de kilometri de scule. Si aici, am cam 100 de barci, tot confiscate, pe care urmeaza sa le ardem. Asta-i sperie pe ei, ca nu mai pot sa braconeze!

De ce ati adus muncitori din Maneciu?

Pentru ca ei se pricep la aceste lucrari interioare. Ma costa mai mult, dar aici nici unul nu stie sa faca ce vreau eu.

Nu-i lasati sa pescuiasca? Stiti ca din asta traiesc!

Si daca tai un lemn din padure trebuie sa platesti. Oamenii astia erau invatati sa fure ca-n codru.

Ce proprietati aveti in Delta?

Multe. Am si cumparat si am si concesionat. La Gura Portitei am 30 de camere de trei stele, 70 de cabane. Costa 300.000 de lei cazarea si este foarte frumos. La Lunca mai avem, acolo construim un hotel cu 30 de camere, de trei stele. Nu stiu cum o sa-l numim. Mai am o casa la Barca. Lacul Razim si complexul lagunar Razim le-am obtinut pentru exploatare, pentru 15 ani, printr-o licitatie publica. Am si complexul piscicol Jurilovca. Bratul Sf. Gheorghe il am in concesiune.

Este adevarat ca sinteti mason?

Da, sint, si nu imi este rusine sa recunosc. Am fost mason si in America, dar aici, in Romania, mason inseamna altceva. Acum cinci ani am intrat A"in adormireA". Nu-mi place ce se intimpla cu masoneria in Romania.

A"Eu lucrez pentru Adrian NastaseA"

In satul Sarighiol, lipovenii au aceeasi problema ca toti pescarii din Delta. A"Eu lucrez pentru Adrian Nastase. Pina in luna noiembrie, anul trecut, ne platea cu 25.000 de lei kilogramul de scrumbie, acum ne da doar 17.000 de lei. Sintem angajati de el, dar pescuim cu sculele noastre. Am pus mai multi saraci bani si am cumparat acum o barca de 17 milioane lei. Nu-ti convine, te da afara si e rau apoi, ca nici la undita nu te lasa sa pescuiesti!A", spune un lipovean cu ochii in lacrimi.

Din cind in cind, barbatul intoarce capul si se sterge la ochi. Ii e rusine ca plinge, dar il doare si mai tare, spune el, ca-i sufera copii de foame. Tot impinsi de foame, pescarii din sat au facut greva acum citeva luni. Au fost potoliti si apoi amagiti cu promisiunea ca in luna iulie vor renegocia preturile. Lipovenii, desi sint cei mai buni pescari din Delta, au foarte putine sanse la angajare. Asa sustin cu totii, speriati ca viitorul le este nesigur: A"Bittner nu suporta lipovenii. A adus oameni din Maneciu si i-a angajat la Jurilovca, unde a cumparat tot complexul piscicol. Pe noi ne-a dat de-o parte. Avem viata greaA".

"Aia e cabana lui Adrian Nastase!"

In satul Enisala, oamenii arata oricui intreaba A"cabana lui NastaseA". A"Aia e cabana lui Adrian Nastase! Da, sigur ca vine pe aici. A fost de multe ori cu elicopterul. Au venit politicieni multi cu el. Noi l-am recunoscut pe Duvaz. Celorlalti nu le stim numele. Este o cabana in care se string vinatorii, dar vedeti ca are paznic si nu va lasa sa intrati. Mai este una, vizavi, care este in renovare si mai sint muncitori pe acolo, poate ei sa va zica ceva. Paznicul are salariuA' mare, cinci milioane, nu va spune nimic. Noi am aflat doar ca este pe numele unuia Virgil Anghelache, care are bufet prin parlament. Are in curte un cort ca militarii si vrea sa isi faca scari pina aproape de lac, sa coboare direct din curte!A", povestesc femeile care s-au adunat pe ulita. Il convingem pe unul dintre muncitori ca sintem turisti si intram in curtile celor doua cabane, situate una in fata celeilalte. Amindoua sint acoperite cu stuf si arata aproape identic. Intr-una este bucataria, A"facuta dupa reviste, cu tot cu oaleA", un fel de sala de zi, cu o masa pe care erau asezate, din loc in loc, vinuri alese: A"Aici vin vinatorii, fac tot felul de bunatati...A". Peste drum, in cealalta cabana, sint dormitoarele. Puteti sa va uitati pe geam, sa vedeti ce baie au, calitatea intii. Au si hamac aici. Si un cort. Sint camere si sus, dar nu vi le putem arataA", ne mai spune muncitorul.

A"Toti sint mina-n mina cu eiA"

Satul Jurilovca, unde isi are sediul firma prin care Bittner a demarat afacerile in Delta, pare copiat dupa celelalte. Oamenii au aceleasi necazuri. A"Bittner nu ne mai lasa sa facem nimic. Nici sa taiem un maldar de stuf. Ne da salarii mici, cum sa putem trai din 2,5 milioane de lei si bonuri de masa? Avem nevoie de bani si nu putem sa mincam numai peste! Ca sa treci dincolo, la Gura Portitei, te costa trei milioane de lei dus-intors. Sa vedeti ce oameni si ce fete vin... Se zice ca le aduce de la Bucuresti si le da 500 de dolari...

In rest, de pescuit nu avem voie, nici sa ne scaldam ca vin imediat paznicii si ne alunga. Toti sint mina-n mina cu ei, si politia, si jandarmii. La fabrica asta de conserve au adus tigani din ManeciuA", se pling citiva localnici.

Sursa: Evenimentul Zilei