Dintr-un contract de 2,5 miliarde, Boc face o economie de 6 miliarde - Adrian Nastase

Marti, 09 August 2011, ora 10:59
1645 citiri
Dintr-un contract de 2,5 miliarde, Boc face o economie de 6 miliarde - Adrian Nastase

Liderul PSD Adrian Nastase ironizeaza "asa numita economie" facuta de Guvernul Boc in ceea ce priveste contractul cu Bechtel si spune ca "marea negociere" a dus la situatia in care de la un cost initial de 5,6 milioane euro pe km in 2004 s-a ajuns la 13,5 milioane euro pe km in 2011. 

"Emil Boc si-a invatat bine textul dat de regizor. Cand vine vorba despre Bechtel si despre Autostrada Transilvania, el si cei de la PDL au un singur mesaj: contractul a fost prost facut. Inainte de a spune orice altceva, de un lucru sunt sigur: fara PDL la putere, romanii ar fi circulat astazi pe autostrada Transilvania. (...) 

Reamintesc celor interesati de subiect ca, imediat cum a devenit presedinte, prima preocupare a lui Traian Basescu a fost aceea de a-i da pe pesedisti pe mana procurorilor. Prin urmare, a suspendat contractul cu Bechtel, cautand pe care ar fi dat-o cei de la Bechtel. 

Nu au gasit nimic pentru ca nu aveau ce sa gaseasca. Era evident, autostrada nu se poate face cu termopane…In plus, Basescu avea si o intelegere cu un vicepresedinte al BEI, care dorea un alt traseu pentru autostrada", scrie fostul premier.

"Cert este ca, dintr-un contract cu o valoare de 2,5 miliarde de euro, Boc anunta in prezent ca face o economie la bugetul de stat de 6 miliarde de euro. Cum s-a ajuns aici? Destul de simplu: prin incompetenta, rea vointa si lipsa de responsabilitate. Repet: costul real al autostrazii Transilvania era de 2,5 miliarde euro. 

Atat ar fi platit statul roman daca Traian Basescu si guvernele care au urmat dupa 2004 nu ar fi blocat contractul. Suspendarea lucrarilor timp de doi ani a dus inevitabil la majorarea costurilor (pretul materiilor prime si al terenurilor ce urmau a fi expropriate a crescut foarte mult) si la prelungirea termenului de finalizare cu un an, pana in decembrie 2012. 

Practic, Bechtel a fost nevoita sa-si intrerupa activitatea, reziliind toate contractele incheiate cu firmele subcontractante si cu muncitorii angajati. In 2006, santierul a fost redeschis, dar pe toata perioada in care lucrarile au fost blocate, reprezentantii puterii au vorbit in permanenta despre renegocierea contractului.

Ce s-a obtinut? Nimic", continua el.

Social-democratul ironizeaza "asa numita economie" pe care Guvernul se lauda ca a facut-o.

"Dupa aproape 7 ani in care cei care s-au aflat la putere nu au facut nimic si s-au complacut intr-o situatie pe care ei insisi au creat-o, acum anunta cu emfaza ca au reziliat contractul si ca, din 2,5 miliarde de euro, valoarea initiala a autostrazii, au facut o economie de 6 miliarde. 

Dincolo de faptul ca aceasta asa-numita se face dintr-un potential cost final, majorat din cauza celor care s-au aflat la guvernare dupa 2004, in realitate facuta de guvernul Boc a marit si mai mult costul lucrarilor efectuate de Bechtel.

Astfel, in prezent s-au chetuit 1,25 miliarde de euro. Din acesti bani s-au realizat (finalizat) 52 de km (tronsonul Campia Turzii - Gilau), cu un cost de 11,5 milioane de euro pe km.

Diferenta de 596,25 milioane euro (bani cheltuiti pana acum) se regasesc in tronsonul de 64 de km, intre judetele Salaj si Bihor.

Acest tronson insa este finalizat doar in proportie de 60%. Prin urmare, pentru 38,4 km s-au cheltuit 596,25 milioane euro (11,5 milioane pe km), iar pentru restul de 25,6 km (40%) se va plati 153,6 milioane euro (6 milioane pe km)", arata presedintele CN al PSD.

"Marea facuta de guvernul Boc conduce la urmatoarea situatie: Bechtel construieste 116 km de autostrada nu la 5,6 milioane euro pe km, cat au fost negociati initial in contractul semnat in 2004, nu la 11,5 milioane euro pe km cat a ajuns pretul in primul mandat al lui Traian Basescu, ci la 13,5 milioane euro pe km", conchide el.

La final, Nastase ii cere lui Boc sa renunte la "propaganda ieftina".

"Cred asadar ca Emil Boc, cel care mimeaza prost rolul de premier, ar trebui sa revina cu picioarele pe pamant. Aceasta ar inseamna mai multa decenta, mult mai multa responsabilitate si mai putin propaganda ieftina", spune social-democratul.

Premierul Boc a spus pe 4 august ca predecesorul sau, Adrian Nastase, ar trebui sa ceara scuze romanilor "de 6 miliarde de ori" pentru ca a incheiat in detrimentul statului roman contractul cu Bechtel pentru autostrada Transilvania.

#adrian nastase, #emil boc, #autostrada transilvania, #bechtel, #autostrada , #stiri Adrian Nastase