Dosarul "Matusa Tamara" a fost restituit din cauza lipsei avizului Presedintiei sau Parlamentului

Luni, 14 Ianuarie 2008, ora 12:28
1422 citiri
Dosarul "Matusa Tamara" a fost restituit din cauza lipsei avizului Presedintiei sau Parlamentului

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis restituirea dosarului Matusa Tamara la parchet pentru ca, in anchetarea lui Adrian Nastase nu a fost cerut aviz Parlamentului sau Presedintiei, Curtea Constitutionala stabilind ca acesta este necesar, se arata in motivarea deciziei iCCJ, informeaza NewsIn.

Magistratii Curtii Supreme au decis restituirea la DNA a dosarului Matusa Tamara retinand ca, "intrucat lui Adrian Nastase i se imputa o infractiune ce se pretinde a fi fost comisa in perioada in care era prim ministru si in exercitarea acestei functii acestuia ii sunt aplicabile dispozitiile legii privind raspunderea ministeriala care conditioneaza inceperea urmaririi penale, de existenta unui aviz din partea Camerei Deputatilor, Senatului sau Presedintelui Romaniei".

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, la 30 octombrie 2007, restituirea la Parchet a dosarului, pentru refacerea urmaririi penale. Nastase a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie la 31 mai 2007, fiind acuzat de dare de mita lui Ioan Melinescu, pe care l-a promovat ca sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB). El a fost invinuit ca, in anul 2000, l-a numit pe Melinescu la conducerea Oficiului, printr-o hotarare de guvern, in schimbul blocarii unei lucrari avand ca obiect o tranzactie suspecta, de 400.000 de dolari in contul Danei Nastase. Melinescu a fost si el acuzat de sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii. Scandalul mediatic "Matusa Tamara" a izbucnit la inceputul anului 2006, dupa publicarea declaratiilor de avere din 2005 ale demnitarilor. in urma scandalului, Nastase si-a pierdut toate functiile politice, de presedinte executiv al PSD si de presedinte al Camerei Deputatilor.

In luna octombrie, instantele au decis ca trei dintre dosarele importante, Zambaccian, Loteria si Rompetrol, sa se intoarca la Parchet.

In dosarului "Matusa Tamara", avocatul lui Adrian Nastase, Gheorghe Diaconescu, a invocat exceptii de nulitate atat in privinta actului de sesizare a instantei, cat si a urmaririi penale. Diaconescu a aratat ca, din actul prin care a fost sesizata instanta si prin care au fost trimisi in judecata clientul sau si fostul presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Ioan Melinescu, "reiese, inechivoc, ca Adrian Nastase este acuzat de pretinse acte de coruptie comise in exercitarea functiei de membru al Guvernului Romaniei".

Diaconescu a mai amintit si faptul ca "urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite pe durata mandatului si in exercitiul functiei lor a fost reglementata in Capitolul III al Legii 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala".Diaconescu a mai explicat ca lipsa unor rigori procedurale speciale conduc spre nulitatea actului de sesizare a instantei si nulitatea urmaririi penale si a cerut pentru toate aceste motive trimiterea dosarului "Matusa Tamara" inapoi la DNA pentru refacerea anchetei.

Potrivit rechizitoriului dosarului "Matusa Tamara", in cursul lunii noiembrie 2000, Ioan Melinescu, in acea perioada membru al Plenului Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, l-a contactat, cu sprijinul lui Ristea Priboi, invinuit in dosar, si al altei persoane, devenit denuntator, pe Adrian Nastase, deputat in Parlamentul Romaniei la acea vreme, caruia i-a comunicat ca, in cadrul institutiei in care isi desfasura activitatea, se afla in lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, o lucrare avand ca obiect depunerea in numerar a unei sume de 400.000 de dolari, intr-un cont deschis la Creditanstalt Austria - actualmente HVB Bank - avand ca titular pe Dana Nastase.

Cu aceasta ocazie, spun procurorii, Ioan Melinescu i-a promis lui Adrian Nastase ca va bloca lucrarea pana dupa alegerile din decembrie 2000, sugerand ca acest dosar trebuie sa dispara. Adrian Nastase s-a declarat de acord cu propunerea respectiva, spunand ca urmareste aceasta finalitate, se arata in rechizitoriul DNA. in consecinta, arata procurorii, Ioan Melinescu i-a promis lui Adrian Nastase ca-i va face "cadou" dosarul respectiv, opinand, totodata, ca presedintele de atunci al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Adrian Cucu, ar trebui schimbat din functie, intrucat intentiona sa informeze Parchetul referitor la lucrarea mentionata.

Procurorii au stabilit ca, dupa numirea, la data de 28 decembrie 2000, in functia de prim-ministru, Adrian Nastase a determinat, in prima sedinta de guvern, emiterea H.G. nr.1399/30.12.2000, pe care a si semnat-o, prin care Adrian Cucu a fost revocat din functia de presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor iar in locul lui a fost numit Ioan Melinescu. Prin aceeasi hotarare de gurvern a fost revocat si unul dintre membrii Plenului (care se ocupa de coordonarea verificarilor legate de provenienta si circumstantele depunerii sumei de 400.000 de dolari in contul Danei Nastase).

Ulterior, "abuzand de prerogativele ce-i erau conferite, precum si de lipsa unor reglementari stricte cu privire la circuitul lucrarilor in cadrul Oficiului, Ioan Melinescu a sustras lucrarea nr. S3439/1999 (care o viza pe Nastase Daniela), si a inmanat-o, in prezenta denuntatorului, lui Ristea Priboi, consilier al primului ministru Nastase Adrian, cu scopul de a-i fi remisa acestuia din urma", se arata in comunicatul DNA.

Cercetarile efectuate in cauza au relevat ca intrevederile si discutiile purtate intre Ioan Melinescu, Ristea Priboi si Adrian Nastase, la care a participat si denuntatorul s-au desfasurat fie in biroul lui Ristea Priboi, fie la cabinetul lui Adrian Nastase.

Din probatoriul administrat in cauza a rezultat ca verificarile cu privire la provenienta sumei de 400.000 de dolari ajunsa in contul Danei Nastase, efectuate de ONPCSB (sub coordonarea acelui membru al plenului care avea sa fie demis prin HG de Nastase Adrian) au stabilit ca veniturile nu justificau suma depusa. Circumstantele depunerii sumei de 400.000 de dolari de catre o alta persoana, in contul Danei Nastase si justificarea provenientei acestor bani si a scopului platii au ridicat semne de intrebare cu privire la legalitatea tranzactiei. Conform unui contract de vanzare-cumparare anexat de catre depunator reiesea ca suma de 400.000 de dolari, depusa in numerar, provenea din vanzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri si a altor bunuri de valoare de catre matusa Danei Nastase, Tamara Cernasov, care avea imputernicire in contul personal al Danielei Nastase deschis la Bank Austria Creditanstalt, se mai arata in comunicatul DNA.

Conform contractului respectiv, 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Bancila, Baraschi, Vermont, trei manuscrise englezesti pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy si Lalique, obiecte valoroase de mobilier si 30 piese bijuterii aur totalizand circa 600 grame s-ar fi aflat in apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, in varsta de 91 de ani, care locuia singura. Potrivit DNA, dovezi certe ca aceste bunuri s-au aflat in posesia si proprietatea vanzatoarei nu exista insa, intrucat aceasta nu a prezentat notarului public niciun document care sa ateste dobandirea bunurilor respective, ci numai o declaratie de buna credinta. Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a sesizat, la data de 18 ianuarie 2006, organele de urmarire penala cu privire la disparitia lucrarii nr.S3439/1999.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.