Instanta suprema incepe luni judecarea recursului in dosarul Zambaccian

Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 17:40
1398 citiri
Instanta suprema incepe luni judecarea recursului in dosarul Zambaccian

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) incepe luni judecarea recursului declarat in dosarul Zambaccian, in care fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat in martie 2012 la trei ani de inchisoare cu suspendare.

La aproape un an de la anuntarea sentintei, DNA a comunicat la sfarsitul lunii martie catre instanta suprema motivele de recurs.

Saptamana trecuta, trei judecatori din completul de cinci, Cristina Rotaru, Ioana Bogdan si Angela Dragne, au inaintat cereri de abtinere, pe motiv ca au mai judecat si alte dosare in care a fost implicat Adrian Nastase, insa conducerea instantei supreme nu a fost de acord cu schimbarea lor.

ICCJ a decis, in martie 2012, condamnarea la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj si achitarea pentru infractiunea de luare de mita a fostului premier Adrian Nastase, in dosarul Zambaccian.

Instanta a decis suspendarea executarii pedepsei pentru Adrian Nastase sub supraveghere timp de sase ani, perioada in care fostul premier are obligatia sa se prezinte trimestrial la o sectie de politie, sa anunte orice deplasare in afara tarii care depaseste opt zile si orice schimbare de domiciliu.

Magistratii au mai decis achitarea sotiei lui Adrian Nastase, Daniela Nastase, pentru infractiunile de complicitate la luare de mita si pentru spalare de bani si condamnarea la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru participatie improprie la folosirea la autoritatea vamala de documente false.

ICCJ a mai hotarat in cazul fostului sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Irina Jianu, achitarea pentru luare de mita, pentru spalare de bani, pentru participatie improprie la fals intelectual la legea contabilitatii si a stabilit incetarea procesului penal pentru participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata, insa a decis condamnarea la trei ani de inchisoare pentru participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala.

De asemenea, completul de trei judecatori a ridicat sechestrul instituit pe imobilul din str. Zambaccian apartinand sotilor Nastase si a obligat-o pe Irina Jianu la plata unor sume de bani reprezentand prejudiciul constatat in dosar. In plus, instanta i-a obligat pe Adrian Nastase, Daniela Nastase si Irina Paula Jianu la plata sumei de 60 de mii de lei catre stat, reprezentand cheltuieli de judecata.

Fostul premier Adrian Nastase a fost trimis in judecata, pe 5 mai 2010, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul in care este acuzat de luare de mita privind bunurile din China, asa-numitul dosar 'Zambaccian I'. Irina Jianu este invinuita de complicitate la dare de mita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Adrian Nastase dosarul Zambaccian, #recurs dosarul Zambaccian , #stiri Adrian Nastase