Nastase: cota unica nu mai reprezinta o solutie

Luni, 26 Aprilie 2010, ora 00:02
1764 citiri
Nastase: cota unica nu mai reprezinta o solutie

Fostul premier PSD, Adrian Nastase, a afirmat duminica la ProTV, ca o solutie pentru relansarea economica si protejarea celor cu venituri mici ar fi reintroducerea impozitului diferentiat si renuntarea la cota unica.

"La acest nivel este limpede ca nu mai reprezinta o solutie. (...) Cei cu venituri mici au beneficiat mult mai putin decat cei cu venituri mari de cota unica. In schimb, bugetul statului nu a putut sa obtina suficiente venituri, iar statul a venit pe alte zone de impozite suplimentare, pe care insa toti le-au platit in egala masura, iar polarizarea sociala s-a marit", a spus el in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV.

Adrian Nastase nu a avansat cifre exacte ale unor praguri diferentiate ale impozitului pe venit, mentionand ca PSD inca face "modelari" pentru a vedea care ar fi solutia cea mai buna. Nastase a mai spus ca Guvernul Boc incearca sa echilibreze bugetul prin introducerea unor taxe si impozite sau majorarea celor existente.

El a apreciat ca, in conditiile in care TVA este considerata venitul cel mai sigur la bugetul de stat, "tentatia cea mai mare" a actualului guvern va fi "sa se uite la TVA".

"Majorarea TVA ar fi o masura grava, pentru ca loveste in mod egal pe toti cei care consuma, dar cei cu veniturile mici vor fi cei mai afectati", a spus fostul premier. In aceeasi emisiune, fostul premier a apreciat ca Romania a ajuns in situatia de a apela la imprumutul extern de la FMI si Comisia Europeana si pentru ca Guvernul Tariceanu a decis, in 2005, sa nu continue relatia cu Fondul.

"Relatia cu FMI trebuia continuata in 2005, eventual prin mentinerea nu a unui Acord stand-by, ci a unuia de tipprecautionary, care acum ne-ar fi ajutat. (...) S-a ajuns la situatia de acum pentru ca FMI a venit cand guvernul a sunat la 112 pentru un kit de reanimare pentru economie si salarii.

Acest imprumut a fost deja unul de supravietuire intr-un moment de disperare, iar banii au fost dati evident pe pensii si salarii", a afirmat Nastase in amisiunea la care a fost invitat alaturi de fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu.

Adrian Nastase a evitat sa spuna daca, in locul actualului guvern, ar fi concediat bugetari, el mentionand, ca in 2004 erau doar 900.000 de bugetari. Nastase a evitat sa raspunda intrebarii daca, in actualul context economic, ar fi decis, ca si guvernul Boc, sa concedieze dintre angajatii la stat.

Fostul premier a admis, insa, ca se impun o reorganizare si o reforma a administratiei. "In ultimii ani s-a creat o pletora de structuri judetene si locale care au sufocat administratia locala. De exemplu, la Ministerul Muncii erau in 2004 doar doi directori locali, acum sunt sase sau opt. (...)

Este evident ca exista o structura neechilibrata la nivel local, creata prin presiunile de la centru pentru angajarea unei anumite clientele politice. Este nevoie de un tip de reorganizare.

Problema nu este neaparat de a vedea cati dam afara, ci de a face o reforma a administratiei pentru a nu mai avea cate trei sau patru directori in fiecare serviciu deconcentrat", a afirmat fostul premier. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#nastase, #cota unica, #soluti, #relansare economie, #impozit , #stiri Adrian Nastase