'Politicienii sunt deosebit de coruptibili'

Joi, 04 Ianuarie 2007, ora 09:01
950 citiri

Daniel Morar este seful DNA din Romania. Dupa inceputuri mai lente, autoritatea inregistreaza succese spectaculoase. Chiar si un fost prim ministru al tarii a fost acuzat pentru luare de mita.

Reporter: In noul an, Romania va adera la UE. De la Bruxelles s-au constatat serioase deficiente tocmai in privinta luptei impotriva coruptiei. In ce stadiu se afla cum Romania?
Daniel Morar: Chiar daca DNA se ocupa exclusiv de cazuri mari, trebuie sa recunosc ca la noi coruptia constituie inca o mare problema. Exista semnale in acest sens la toate nivelele societatii - de la politica la economie si la viata de zi cu zi a cetatenilor. I domeniul sanatatii sau educatiei mita se mai afla si acum pe ordinea de zi.

Reporter: Cat de eficienta este lupta impotriva acestor aspecte? Potrivit raportului Transparency International, Romania face parte din tarile cele mai corupte din lume.
Daniel Morar: Exista fara indoiala progrese in lupta impotriva coruptiei, dar nu ma pot pronunta despre masura in care s-a schimbat mentalitate oamenilor. In privinta coruptiei la nivelul cel mai inalt, avem intr-adevar rezultate. In primii ani de functionare a DNA niciun parlamentar sau functionar de stat nu a fost acuzat. Insa dupa septembrie 2005 au fost pusi sub acuzatie deja sapte fosti membri ai Parlamentului, printre care si fostul premier Adrian Nastase.

Reporter: Ce schimbari ati facut?
Daniel Morar: Am demis 15 din totalul de 130 de magistrati, am schimbat diferiti politisti care nu au lucrat cum trebuie. In plus, am decis sa ne concentram exclusiv asupra cazurilor deosebite. Inainte, am avut pe masa de lucru prea multe cazuri si nu ne-am putut concentra asupra celor importante.
Reporter: Multi romani considera ca lupta impotriva coruptiei este lipsita de perspective si argumenteaza ca mita si bacsisul fac parte din mentalitatea romaneasca.
Daniel Morar: Putem sa vorbim mult despre faptul ca radacinile coruptiei de la noi se afla in cultura balcanica - se stie ca istoriceste vorbind aceasta are o influenta puternica - sau daca nu cumva este mai degraba rezultatul perioadei comuniste cand mita era la ordinea zilei - chiar daca era vorba doar de achizitionarea unor bunuri de uz cotidian. Dar, indiferent de originea radacinilor, important este sa descoperim cazurile, sa ii descoperim pe cei vinovati si sa-i punem oficial sub acuzare. Tocmai faptul ca nu ne-am dat in laturi de acuzarea unor persoane importante cum este cazul fostului premier da cazului o importanta deosebita. Populatia a fost foarte surprinsa cand a vazut ca justitia ia masuri si impotriva unor personalitati atat de importante. Pana acum nu a existat asa ceva.

Reporter: Un deputat roman castiga pe luna 1.500 de euro. Este salariul atat de mic incat oamenii nu pot fi acuzati ca incearca sa-si imbunatateasca venitul?
Daniel Morar: Fireste, salariile sunt relativ mici fata de cele din Europa. Nu cred insa ca un salariu mai mare ar rezolva problema. La fel ca si in alte tari, majoritatea politicienilor romani sunt deja bogati in momentul in care intra pe scena politica. Si, cu toate acestea, tocmai ei sunt cei care sunt cei mai corupti.

Reporter: Ce trebuie sa se schimbe?
Daniel Morar: In perioada comunista ni se tot spunea ca criminalitatea va disparea cu timpul, fiind vorba, intr-un fel, de un proces firesc. Este vorba insa despre o utopie: realistic vorbind coruptia nu va disparea niciodata, nici in Romania si nici in restul lumii. Un important instrument pentru a o infrana este cu siguranta, pe langa pozitia consecventa a justitiei, si asa numitul «Asset statement», prin care politicienii sunt obliigati sa-si declare toate veniturile. In momentul de fata pregatim infiintarea unui oficiu care sa verifice aceste documente, insa ne lovim de blocaj din partea politicienilor.

Reporter: …si ar fi desigur nevoie si de o lege a finantarii partidelor…
Daniel Morar: Avem deja, de facto, o lege, potrivit careia partidele trebuie sa prezinte sursa fondurilor folosite in campania lor electorala. In doua cazuri am si inregistrat neregularitati in acaest sens. Legea exista deci, problema este doar ca partidele nu prezinta tot si nici nu fac publice numele intreprinderilor cu care colaboreaza.

Reporter: De la sfarsitul regimului Ceausescu au trecut 17 ani, iar in justitie lucreaza inca foarte multi adepti fideli ai vechiului sistem.
Daniel Morar: Fireste ca asa este. Dar sistemul se modifica odata cu noile cadre. Tanara generatie patrunde tot mai mult, la varsta de 26 de ani poti deveni deja magistrat si se instaleaza un proces cvasinatural de transformare si de schimbare a mentalitatii. La aceasta se adauga ca magistratii castiga foarte bine si au conditii de lucru foarte bune, iar profesia este si atractiva pentru oameni tineri si buni - cea mai buna premisa pentru o transformare continua.

Reporter: Arhivele politiei secrete Securitate sunt de curand accesibile pentru public. Aceste documente trebuie sa contina material valoros pentru investigatiile dvs.
Daniel Morar: Scopul este de buna seama identificarea celor din pozitiile publice care au fost inainte membri ai Securitatii. Pana acum nu exista semnale ca un trecut in Securitate sa fie insotit si de o atitudine corupta. Fiecare functionar sau politician trebuie sa raporteze daca a colaborat sau nu cu Securitatea. Insa doar simplul fapt ca cineva a fost membru nu inseamna ca trebuie sa se astepte la sanctiuni. Va fi pedepsit doar cel care trece sub tacere ca a fost membru al Securitatii.

Reporter: Nu va temeti ca dorinta de reforme a romanilor ar putea lasa de dorit acum , inaintea mult ravnitei aderari la UE?
Daniel Morar: Aceasta este intr-adevar o problema. Pana acum, politicienii aveau datoria sa faca legile si sa puna in miscare reformele care sa ne apropie de aderare. Putem doar spera ca au suficienta responsabilitate de a nu lasa lucrurile sa treneze doar pentru ca nea-m atins scopul. Mai ales ca ne vom afla in urmatorii ani sub o stricta monitorizare din partea UE.

Reporter: De cand sunteti seful DNA, ati pierdut multi prieteni sau ati fost amenintat vreodata?
Daniel Morar: Nu am fost amenintat niciodata si nu am pierdut prieteni. Familia mea si cu mine ducem o viata intrutotul normala.

Sursa: Rador