Romania si Bulgaria se strecoara in UE prin usa care se inchide

Vineri, 22 Decembrie 2006, ora 08:55
1144 citiri

Bulgaria si Romania vor celebra Anul Nou in calitate de noi membre ale Uniunii Europene, dar accesul lor are loc in momentul unei oboseli acute a blocului, din cauza extinderii si a unei atentii sporite asupra securitatii si noilor provocari aduse cu ei de catre noii veniti.

La 15 ani de la sfarsitul guvernarii comuniste, Bulgaria aduce in UE vestitul ei iaurt, despre care se spune ca ajuta digestia si prelungeste viata, Romania vine cu povestile de groaza din legendara Transilvanie si cu cea mai mare colonie de pelicani din Europa.
Mult timp izolate in spatele zidului dintre est si vest, relativ sarace, cu un venit a treia parte din cel mediu al UE, ambele tari vad intrarea ca pe un impuls dat mult doritelor castiguri din turism, iarna pe versantii inzapeziti si vara pe plajele Marii Negre. Cei inca 22 milioane de cetateni ai Romaniei si 7,8 milioane ai Bulgariei sunt salutati la intrarea in clubul european cu o doza apreciabila de retinere.

Speriata de nivelul ridicat de infractiuni si de coruptia statornica, Comisia Europeana intentiona in septembrie sa amane intrarea celor doua cu un an, dar au inlocuit acest plan cu o schitata clauza exceptionala "de salvgardare" in cazul in care cele doua tari nu vor reusi sa solutioneze asemenea probleme corespunzator.

Cea care subliniaza puternicele rezerve ale UE este decizia de a examina progresele din aceste domenii timp de trei luni. Daca Sofia si Bucurestiul vor fi in defect, se vor trezi fara subventiile din agricultura iar anumite hotarari judecatoresti nu vor fi recunoscute.
Un diplomat de la Sofia, care a cerut sa nu-i fie facut cunoscut numele, a spus ca, desi in ultimii ani in Bulgaria se constata "un progres general", el continua sa se teama ca in UE intra un stat pe care-l considera "semi-mafiot".

Aceasta situatie este fructul privatizarilor salbatice post comuniste. Dar, spune diplomatul, ca si in cazul altei membre UE - Italia, in anii 1960', "coruptia este universala." Guvernantii se straduesc sa rezolve problema.

Rata crimelor e in scadere, cu numai trei asasinate produse ziua in amiaza mare anul acesta, fata de 19 in 2005, a declarat recent ministrul de interne Rumen Petkov. Tara mai mare, Romania, pe de alta parte, se descurca relativ mai bine in batalia pentru inlaturarea corutiei. Ministrul justitiei Monica Macovei a lansat initiative de campanie complexe, incercand sa faca mai eficient Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) si sa determine anumite reforme prin intermediul Parlamentului.

Sub presiuni de la Bruxelles si in ciuda opozitiei din partea mai multor partide, Directia Nationala Anticoruptie, infiintata in 2005, a cercetat un numar de VIPuri, fosti si actuali ministri, membri ai Parlamentului, prefecti si primari. Un caz recent este cel al fostului prim-ministru Adrian Nastase, care a fost acuzat ca a primit valoaroase bunuri chinezesti de import. Dar analistul politic Cristian Parvulescu afirma ca reformele in sistemul juridic romanesc intampina rezistenta "intereselor politice interne". De aceea, Bruxelles-ul va urmari atent felul in care sunt folosite fondurile UE primite ca ajutor inclusiv pentru infrastructura si pentru agricultura.

In timp ce pana la 35 miliarde de euro vor fi indreptate spre cele doua nou venite pana in 2013, oficialii europeni nu sunt siguri ca cele doua tari vor fi in stare sa absoarba o asemenea mare suma de bani.

Din 1989, de la caderea comunismului, Bulgaria si Romania si-au vazut populatia in descrestere. Aproximativ 10% din populatiile lor, luate impreuna, a emigrat in cautarea unor locuri de munca si fiecare are o rata a natalitatii scazuta - Bulgaria are chiar una dintre cele mai scazute rate ale natalitatii din lume si o rata a mortalitatii infantile de trei ori mai mare decat media UE.

Dar bulgarii si romanii spera ca intrarea in UE ii va ajuta sa-si rezolve problemele. "Credem ca UE va impune reguli care vor aduce mai multa transparenta," este de parere Lilia, o studenta de 21 ani.

Rador

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...