2013 - un an ploios, in care silozurile rasar ca ciupercile

Joi, 18 Iulie 2013, ora 18:03
4703 citiri
2013 - un an ploios, in care silozurile rasar ca ciupercile

Marii oameni de afaceri din agricultura au inceput sa faca investitii serioase in sistemele de depozitare a cerealelor. Adrian Porumboiu si Laurentiu Baciu sunt doar doua exemple de antreprenori care au decis sa investeasca sume importante de bani in spatiile de depozitare pentru a-si putea valorifica mai bine productia.

Unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din agricultura, Adrian Porumboiu, a anuntat ca va investi intr-un sistem de silozuri pentru a depozita 50.000 de tone. El detine si o retea importanta de silozuri, a carei capacitate vrea sa o extinda la 350.000 de tone. Potrivit calculelor Business24, omul de afaceri ar trebui sa investeasca in jur de 10 milioane de euro daca va construi un sistem de silozuri ultramodern si aproximativ 6-7 milioane pentru un sistem de depozitare care sa nu aiba cantar, uscator sau laborator.

De cealalta parte, Laurentiu Baciu, seful Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), care detine si lucreaza aproximativ 2.000 de hectare de teren agricol a explicat la solicitarea Business24 cat a investit in silozuri si de sunt atat de importante aceste spatii de depozitare.

Laurentiu Baciu, seful LAPAR

Baciu a investit 800.000 de euro pentru silozuri in care sa depoziteze 4.000 de tone de cereale. Seful LAPAR a explicat ca a investit intr-un sistem ultramodern de depozitare.

"Eu am ales aparatura de ultima generatie. Silozuri ultramoderne cu laborator, cantar sau uscator. Se poate face si mult mai ieftin. Se gasesc pe piata multe oferte", a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu.

In plus, seful LAPAR a sfatuit fermierii romani sa apeleze la mijloacele de finantare pe care le au la dispoztie. Pe de o parte sunt fondurile europene, finantarea prin PNDR prin masura 123. Pe de alta parte, pot lua in leasing sistemele de depozitare si astfel costuri vor fi mai usor de suportat.

Care este investitia initiala si in cat timp se amortizeaza

Un fermier care are 1.000 de hectare de teren agricol ar trebui sa investeasca in jur de un milioane de euro pentru silozuri ultraperformante in conditiile in care productia medie de cereale pe an ar fi de 5.000 de tone de cereale.

In conditiile in care fluctuatiilor de preturi la cereale, care difera cu cel putin 30% intre cele doua sezoane, investitia se poate amortiza intr-o perioada 2-5 ani in conditiile unei productii medii la hectar.

Importanta strategica a silozurilor

Ba mult decat atat, Baciu este de parere ca pretul cerealelor pe piata ar fi mult mai are daca agricultorii romani ar investi in silozuri. Practic, la recoltare, pentru ca este cunoscut faptul ca fermierii nu au unde sa isi depoziteze cerealele si isi vand imediat marfa, pretul scade foarte mult.

"In acest an pretul cerealelor a scazut si cu 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care input-urile au crescut cu 20-25%. Daca agriculturii isi vand imediat dupa recoltare cerealele, nu au bani sa inceapa recolta in toamna", a adaugat Laurentiu Baciu.

Sefului Lapar ii sfatuieste pe fermierii sa astepte pana in luna august pentru a vinde graul, iar in cazul rapitei in septembrie, atunci cand preturile se vor mai regla.

La randul sau, consilierul prezidential Adrian Radulescu este de parere ca agricultorii vor putea castiga cu 15-20% mai mult daca asteapta pana la finalul toamnei sa isi vanda cerealele.

"Pretul cerealelor va creste cu 15-20% pana in noiembrie-decembrie. Foarte important la stabilizarea preturilor va fi dupa productia de porumb. Ea este cea care stabileste pretul definitiv al cerealelor. Intrucat avem o productie buna si la porumb este greu de spus daca vom avea scaderi de pret", a declarat pentru Business24 Adrian Radulescu, consilier prezidential.

Radulescu a dat si un exemplu: un kilogram de porumb se vinde in prezent, cu 0,8 lei. La recolta pretul va scadea pana la 0,6 lei/kg. "Ne putem astepta la un pret de 0,7 - 0,8 lei/kg in toamna".

#silozuri Romania, #silozuri 2013 Romania, #sisteme depozitare cereale Romania, #sisteme depozitare cereale 2013 , #Afaceri