Danezii detin peste 1,4 la suta din suprafata agricola a Romaniei

Luni, 06 Iulie 2009, ora 09:41
1320 citiri
Danezii detin peste 1,4 la suta din suprafata agricola a Romaniei

Investitorii danezi detin peste 1,4% din suprafata agricola a Romaniei, dupa ce in ultimii ani au cumparat aproximativ 130.000 de hectare de teren agricol.

Cu cele 130.000 ha de teren agricol din portofoliu, danezii sunt aproape de a egala suprafetele cultivate de cei mai mari cinci antreprenori romani din agricultura. Culita Tarata, Ioan Niculae, Adrian Porumboiu, Mihai Anghel si Stefan Poienaru detin impreuna terenuri in suprafata de peste 170.000 ha, aproape 2% din totalul de 9,4 mil. ha.

Pretul terenurilor agricole variaza intre 1.500 de euro si 4.000 de euro pe hectar, in functie de zona si gradul de fertilitate al pamantului. La un pret mediu de 2.500 de euro pe hectar, investitiile daneze in achizitia de terenuri se ridica la aproximativ 325 mil. euro, potrivit calculelor ZF.

Ambasadorul apreciaza ca pretul la terenuri ramane in continuare principala atractie pentru investitorii danezi, cel de-al doilea motiv fiind mana de lucru ieftina si calificata din agricultura.

Companiile FirstFarms, Ingleby, Dangro Invest sau Jantzen Development se numara printre principalii investitori danezi care detin terenuri agricole, situate preponderent in partea de sud si de vest a tarii.


#danezi, # preturi, # investitori, # terenuri , #stiri Adrian Porumboiu