Porumboiu: O dobanda de pana in 9% ar face viabil programul Primul Siloz

Vineri, 24 Iulie 2009, ora 12:24
1144 citiri
Porumboiu: O dobanda de pana in 9% ar face viabil programul Primul Siloz

Programul "Primul Siloz", recent initiat de Guvern, ar putea fi viabil pentru fermieri doar in conditiile in care dobanzile practicate de banci nu ar fi impovaratoare,considera Adrian Porumboiu, presedintele Racova Com Agro Pan Vaslui, unul dintre principalii jucatori in sectorul agricol.

"Programul este o initiativa buna, dar astept concretizarea. Daca mai dureaza putin cu normele de aplicare, atunci anul acesta s-a dus, noi deja ne pregatim pentru noul ciclu de productie. Un aspect important ce trebuie avut in vedere de autoritati tine de partea financiara a programului, respectiv de dobanzile ce vor fi percepute de banci. O dobanda acceptabila si pentru micii producatori ar fi de pana in 9%, cum este si in strainatate, ce depaseste aceasta limita devine impovarator", a declarat pentru Business Standard Adrian Porumboiu.

El a precizat ca recolta de anul acesta nu se ridica la nivelul asteptarilor, din cauza secetei.

"Anul acesta, recolta a fost atacata violent de seceta. Pierderile se ridica la 42% comparativ cu productia de anul trecut.

Avantajul meu este ca in grup am unitati de industrializare, procesare si tot ce obtinem din productia agricola se transforma in produse finite si, automat, capata o valoare adaugata si ne mai scoatem din pierderi, pe de o parte.

Pe de alta parte, suntem si asigurati si asteptam sa se emita Ordonanta de Guvern prin care si zona in care ne desfasuram noi activitatea (n.red. - judetul Vaslui) sa fie declarata calamitata", a mai spus Porumboiu.

Omul de afaceri administreaza aproximativ 50.000 de hectare arabil, din care circa 20% sunt in proprietate personala. 

#dobanda, #recolta, #primul siloz, #productie agricola , #stiri Adrian Porumboiu