Vasilescu: De ce sunt creditele mai scumpe

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 20:06
1736 citiri
Vasilescu: De ce sunt creditele mai scumpe

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca cele doua decizii de reducere a dobanzii cheie, se vor vedea pe piata "la timpul potrivit", adica peste 4-6 luni. Intre timp, va trebui sa impartim mai putina valuta decat eram obisnuiti sa o facem, spune Vasilescu.

In ceea ce priveste creditele, acum ele sunt mai scumpe pentru cetatean din cauza concurentei slabe de pe piata, a spus consilierul guvernatorului BNR intr-un interviu acordat Realitatea TV.

Vasilescu a analizat comunicatul transmis joi de BNR, pe care il considera "foarte important".

"BNR va fi interesata in mod fundamental in acest an de doua lucruri: pe de-o parte intarirea economisirii si, in acelasi timp, un exercitiu inevitabile de a ne obisnui sa speram mai putin in finantarea externa", a declarat consilierul guvernatorului BNR.

El a subliniat ca se refera la cetateanul de rand care ia credit in valuta de la banci care au finantare externa.

Pentru a justifica faptul ca, joi, cand BNR anunta scaderea dobanzii de politica monetara, Ministerul de Finante se imprumuta cu o suma de doua ori mai mare decat pana acum, Vasilescu refuza sa foloseasca un cuvant ca "ipocrizie". "Ati accepta sa ramana statul in situatia de a nu putea plati pensiile si salariile?", intreaba acesta.

"Orice stat in lumea asta are doua momente: momente in care isi incaseaza drepturile pe care si le impune din taxe si impozite; pentru taxe si impozite sunt in fiecare tara niste termene. Pana in momentul in care vin aceste sume statul trebuie sa se impumute de undeva - de la banci", a declarat Vasilescu.

De ce sunt mai scumpe creditele

Intrebat de ce, in momentul de fata, creditele sunt mai scumpe pentru cetatean, consilierul guvernatorului BNR a raspuns ca exista o concurenta slaba pe piata noastra.

"Este un aspect pe care BNR l-a subliniat. O cuncurenta slaba in sistemul bancar inseamna credite mai scmpe", a declarat acesta.

Creditul in euro are alta problema la romani, spune Vasilescu. "Banii sunt mai putini si mai sumpi, ma refer aici la valuta. In viitorul previzibil nu va mai fi ce a fost. Va trebui sa impartim mai putina valuta decat eram obisnuiti sa o facem", crede Vasilescu.

Astfel, daca oferta e mai mica si cererea e mai mica. In plus, cererea este descurajata si de cresterea dobanzilor in euro. Daca ar fi mai ieftina creditarea in euro s-ar indrepta spre ea si companiile mai mult, dar si statul, a mai declarat acesta.

BNR dicteaza directia pietei

Bancile care se vor indeparta de valul indicat de BNR vor pierde cote de piata, spune acesta.

Traim intr-o lume in care bancile incep sa fie tapi ispasitori pentru criza, considera Vasilescu. Sigur ca bancile au avut partea lor de vina, dar criza "este un complex determinat de parlamente, de guverne, de unda privata". Sunt multi factori implicati, insa bancile au fost cumva pe "varful valului", a spus Vasilescu.

#Adrian Vasilescu creditare, #credite mai scumpe, #efecte scadere dobanda credite , #Consilier BNR