Vasilescu: "Falimentul tarii", o sintagma de senzational. UE nu are de ce sa ajute Italia

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 20:22
1700 citiri
Vasilescu: "Falimentul tarii", o sintagma de senzational. UE nu are de ce sa ajute Italia

Uniunea Europeana nu se va apuca sa ajute fiecare tara care intra in impas, iar problema falimentului Italiei este doar o chestiune de audienta pentru presa, a declarat, miercuri seara, consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu.

In ceea ce priveste plecarea bancilor austriece din Romania, reprezentantul BNR ii "linisteste" pe romani: "Nici depozitele, nici creditele nu se misca" din loc, spune el intr-o emisiune Realitatea TV.

Vasilescu se teme sa analizeze semnalele din presa straina, tocmai din cauza senzationalului care a acaparat presa in ultima perioada.

"Mi-e teama ca ziare importante cu ziaristi importanti, care de-a lungul vremurilor si-au demonstrat competenta s-au legat de plasa senzationalului. Falimentul tarii e o sintagma care se repta tot mai mult in mesaje, iar chestiunea cu falimentul Italiei este pentru a vinde ziare si a atrage audienta la TV. UE nu se va apuca sa ajute fiecare tara care va intra in impas. I s-a spus italiei "salveaza-te singura", pentru ca poate. Daca e sa ne gandim la datoria Italiei in raport cu cea a Americii, si Americii i s-a cantat prohodul, insa au constatat ca 70% din datoria SUA se afla la americani. Deci, nu exista o problema reala", a explicat acesta.

In ceea ce priveste reactiile din Romania, consilierul BNR considera ca aceste anunturi au provocat scantei care au incendiat presa roamana.

Vasilescu sustine ca urmeaza sa intram intr-o noua perioada de tranzitie, subliniind ca asta ne va duce spre o noua normalitate: "depinde de piata globala, arhitectul care va desena noua normalitate".

Intrebat cu privire la bugetul pe 2012, acesta sustine ca el depinde de TVA, accize si impozit pe salariu si profit, "doua sume mititele care reprezinta munca tarii".

In ceea ce priveste plecarea bancilor austriece, Vasilescu le spune oamenilor ca nici depozitele, nici creditele nu se misca din loc.

"Mai sunt 9 miliarde de euro care vor fi trecute pe datoria externa, care sunt ale cetatenilor nerezidenti si ai companiilor straine care cumpara titluri de stat. Sunt luate toate masurile ca nimic sa nu se intample in cazul in care o banca ar fi victima masurii de la Viena, de a nu mai finanta banci din zona emergenta a Europei", explica Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR recunoaste ca nu e simplu pentru ca nu se poate retrage capitalul si nici nu se poate lua depozitul din Romania. Singurul motiv de ingrijorare, potrivit consilierului BNR, ar fi sa nu mai avem bani ca alta data pentru a da credite, pentur ca populatia are nevoie de ele.

#Adrian Vasilescu faliment Italia, #Adrian Vasilescu banci austriece, #Vasilescu BNR credite , #Consilier BNR