Vasilescu: Romania nu a renuntat la recuperarea Tezaurului de la Moscova

Duminica, 14 Septembrie 2014, ora 08:22
2301 citiri
Vasilescu: Romania nu a renuntat la recuperarea Tezaurului de la Moscova

Romania nu a renuntat la recuperarea Tezaurului de la Moscova, care consta in peste 93 de tone de aur, documente importante si titluri de valoare, insa, desi a facut numeroase demersuri in acest sens, de la Moscova vin doar raspunsuri evazive, a declarat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, la Digi 24.

'Comisia romano-rusa functioneaza (constituita in 2003 - n.r.), chiar daca nu s-a intalnit de mai mult timp si un consilier al guvernatorului din Banca Nationala, Cristian Paunescu, face parte din aceasta comisie care este coordonata de Ministerul de Externe.

De discutat nu prea mai este nimic pentru ca aici este vorba de o creanta, cum se spune, in drept, certa si exigibila, iar aceasta creanta nu este pusa in discutie, mai ales ca Banca Nationala are un dosar cu acte originale in care se prevede clar ce s-a dat, ce a ajuns, ce a fost primit.

Ambasadorul Frantei a fost gajant, a si semnat de exactitatea datelor inscrise. Acest dosar original este considerat atat de important pentru ca este o parte din averea tarii. Romania, inca dinainte de 1989, tot ridica la Moscova aceasta problema, dar de acolo nu vine niciodata niciun raspuns sau vin raspunsuri evazive', a explicat Vasilescu.

El a spus ca Tezaurul continea, pe langa aurul BNR, si documente, arhive intregi, bijuteriile familiei regale, bijuteriile multor familii boieresti.

Cat despre sansele ca Romania sa recupereze acest tezaur, oficialul BNR spune ca spera macar ca acesta sa nu fie uitat. 'Banca Nationala isi doreste ca aceasta realitate, o creanta pe care Romania o are fata de Rusia la nivelul de 92 de tone de aur din Banca Nationala sa ramana vie in constiinta populatiei acestei tari si in memoria afectiva', a spus Adrian Vasilescu.

In ceea ce priveste posibilitatea ca tara noastra sa apeleze la o instanta internationala pentru recuperarea acestei creante, oficialul spune ca un astfel de demers ar trebui facut doar daca reusita este sigura.

'Chiar daca avem dovezi, se spune ca in diplomatie se foloseste foarte bine un proverb: 'Cand un barbat cere mana unei doamne pentru casatorie, o face numai cand stie sigur ca raspunsul va fi 'da'. In diplomatie se practica aceasta idee. Daca nu stim sigur ca raspunsul va fi da, fie al unei instante de judecata, fie al unui for international, nu are sens sa deschidem si sa ne intoarcem de acolo invinsi', a adaugat Adrian Vasilescu.

In timpul Primului Razboi Mondial, Romania a trimis la Moscova tezaurul tarii, pentru siguranta si pastrare, care continea peste 93 de tone de aur, documente importante si titluri de valoare. Din acesta, tara a recuperat doar 33 de kilograme de aur, printre care si closca cu puii de aur. Dosarul este pastrat sub cheie, in seiful Bancii Nationale a Romaniei.

#tezaur Romania Rusia, #recuperare tezaur Romania Rusia , #Consilier BNR