Adrian Vasilescu: Bancile ii verifica "la sange" pe solicitantii de credite

Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 00:02
1531 citiri
Adrian Vasilescu: Bancile ii verifica "la sange" pe solicitantii de credite

Numarul romanilor care pot lua un credit s-a micsorat, intrucat majoritatea a contractat credite in anii de boom, iar in timpul crizei veniturile populatiei au scazut substantial. De aceea, bancile verifica "la sange" potentiatii debitori pentru a se asigura daca acestia au posibilitatea de a returna imprumutul, potrivit consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. 

In opinia acestuia, in perioada de boom economic, majoritatea romanilor sa indatorat la banci, iar mai apoi veniturile le-a scazut.

Vasilescu spune ca bancile sunt mult mai precaute si verifica fiecare debitor in parte pentru a se asigura ca acesta isi poate returna datoria.

In ceea ce priveste situatia firmelor din Romania, nici acestea nu sunt favorizate cand vine vorba de imprumuturi.

Adrian Vasilescu spune ca multe firme din Romania nu ofera incredere bancilor pentru a obtine credite. In opinia sa, bancile au o atitudine pasiva, de asteptare.

Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in luna iunie 2011 cu 2,9 % (3,2 % in termeni reali) fata de luna mai 2011, pana la nivelul de 213.651,2 milioane lei. 

Creditul in lei a crescut cu 1,0% (1,3 % in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a majorat cu 4,0 % (exprimat in euro, creditul in valuta a crescut cu 1,2 %).

Consilieruil Guvernatorului BNR mai spune ca pe data de 16 august Romania va afla daca in T2 a avut crestere economica sau nu. "Daca PIB va fi cu plus, este un semn de incredere, daca va fi cu minus sau stagnare - din nou vor fi semne de intrebare", mai subliniaza Adrian Vasilescu, informeaza Gandul.

De ce sunt bancile prudente?

Analistii economici considera ca prudenta bancherilor se datoreaza creditelor neperformante din sistemul bancar.

Directorul de investitii Eureko Pensii, Radu Craciun, este de parere ca prudenta bancilor este foarte mare pentru a nu inrautati situatia intrucat majoritatea bancilor au inca portofolii de credite neperformante.

De aceea, spune acesta, prioritatea este repararea bilantului prin restructurarea creditelor existente si abia apoi majorarea portofoliului de credite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#banci, #creditare, #credite, #credite neperformate, #debitoriimprumuturi, #imprumuturi, #sistem bancar , #stiri Adrian Vasilescu