Adrian Vasilescu: Nu sunt semne de criza financiara in Romania

Vineri, 05 August 2011, ora 23:30
1770 citiri
Adrian Vasilescu: Nu sunt semne de criza financiara in Romania

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune ca s-a deschis o supapa pentru tensiunea acumulata pe pietele financiare mondiale prin caderea de joi, potrivit Mediafax. 

Evolutia de vineri arata ca tendinta este spre reechilibrare. "Vom mai vedea in ziua de luni cum evolueaza pietele, dar opinia mea este ca o mare parte din tensiune deja s-a eliminat. Unii au spus cuvantul crah, altii au spus ca a fost ceva asemenea prabusirii Lehman Brothers, dar este o eroare capitala", este de parere Adrian Vasilescu, informeaza Ziarul Financiar.

"Doar prabusirea Trezoreriei SUA ar fi avut consecintele caderii Lehman Brothers, daca nu se intelegeau republicanii si democratii asupra limitei de indatotare a SUA".

"Presa americana a scris ca de vina ar fi fost guvernatorul BCE Jean-Claude Trichet, care ar fi dat un mesaj prea optimist catre pietele financiare pe care investitorii l-au interpretat invers, repezindu-se sa vanda actiunile.

O alta ipoteza este ca seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barrosso, ar fi pronuntat prea usor cuvantul criza, de parca investitorii nu stiu ca toata lumea e in criza.

Opinia mea este ca, dupa ce la inceputul saptamanii a fost votat planul de majorare a plafonului de indatorare a SUA si lumea a rasuflat usurata, investitorii s-au repezit joi sa vanda actiuni pentru a cumpara bondurile emise de Trezoreria SUA, considerandu-le mult mai sigure.

De asemenea, este posibil ca scaderea puternica de joi sa fi avut loc si in asteptarea raportului privind somajul, despre care se credea ca va fi prost, dar care in final s-a dovedit a aduce vesti bune. Niciodata o cadere de o asemenea anvergura nu are o singura cauza, ci cauze multiple", este de parere consilierul guvernatorului Mugur Isarescu.

Potrivit Ziarului Financiar, consilierul guvernatorului BNR mai spune ca piata noastra de capital a cazut mai puternic decat pietele din Europa de Est, explicatia fiind ca bursa romaneasca nu reflecta decat foarte slab realitatea economica.

"Trebuie sa intelegem ca bugetul este o problema fierbinte si nu mai putem permite dezechilibre bugetare. Deocamdata suntem mai feriti pentru ca am luat masuri dure in timp util, masuri ce vor trebui luate acum si de alte tari. Trebuie sa ne tinem de scaderea deficitului bugetar, care este estimat la 4,4%, si trebuie sa vedem ca datoria publica explodeaza in toata lumea, chiar daca la noi este sub plafonul european", spune Adrian Vasilescu.

Oficialul a atentionat de asemenea ca in anul 2012, an electoral, partidele trebuind sa inteleaga ca nu trebuie sa se mai bata in pomeni electorale, ci in programe coerente de revigorare a economiei.

Potrivit ZF, consilierul guvernatorului BNR sustine ca "in niciun caz" nu se poate transmite aceasta scadere brutala de pe bursele lumii inspre sistemul financiar bancar, asa cum s-a intamplat in toamna anului 2008, adaugand ca "in Romania exista un paradox specific".

"Avem o criza economica fara sa fie o criza financiara si nu exista semne ca o criza financiara va veni peste noi", a adaugat Adrian Vasilescu. 

#adrian vasilescu, #criza financiara, #bnr , #stiri Adrian Vasilescu