BNR: Piata valutara din Romania a ramas intr-un continuu echilibru, in ultimii cinci ani

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 09:35
2624 citiri
BNR: Piata valutara din Romania a ramas intr-un continuu echilibru, in ultimii cinci ani

Piata valutara din Romania a ramas intr-un echilibru continuu stabil, iar leul a traversat cinci ani de stabilitate in cinci ani de criza economica, a declarat, duminica, la Realitatea TV, Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Cand leul se depreciaza fata de euro sunt cateva sute de mii de respiratii care se taie. Sunt cei care au credite in euro si care sunt platiti in lei. De cand a inceput practic criza economica, piata noastra valutara a ramas intr-un continuu echilibru stabil. Daca piata valutara s-ar fi prabusit, lucrurile se petreceau altfel si criza era mai grava. Stabilitatea leului a fost un factor pentru ceea ce numim noi stabilitate financiara. Practic, noi am strabatut criza insotiti de stabilitate financiara si de instabilitate in cateva domenii macro si micro economice. Leul, in cinci ani de criza, a traversat cinci ani de stabilitate (...)", a afirmat Vasilescu.

Conform unei analize de piata publicata la inceputul acestui an de catre Noble Securities, leul a inregistrat, in 2013, cea mai redusa depreciere in raport cu euro, dintre toate monedele din Uniunea Europeana, moneda nationala marcand, la sfarsitul lui decembrie, o scadere de circa 0,5% comparativ cu valoarea sa de la inceputul anului trecut.

La nivelul intregii Europe, lira turceasca a marcat cea mai mare depreciere fata de euro in 2013, moneda prabusindu-se cu circa 25%, atat ca urmare a numeroaselor conflicte de strada care au avut loc in Turcia, cat si din cauza scandalurilor de coruptie izbucnite in decembrie, care au afectat guvernul de la Ankara.

Din datele citate reiese faptul ca, pentru moneda unica europeana, 2013 a fost un an pozitiv, euro apreciindu-se cu aproape 4,4% fata de dolarul american, iar in decembrie, moneda unica europeana a atins maximul ultimilor doi ani raportat la dolarul american.

In decembrie, Standard & Poor's a retrogradat cu o treapta ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene, de la "AAA" la "AA+", agentia de rating acuzand deteriorarea situatiei financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie Adrian Vasilescu, #economie BNR, #piata valutara Romania , #stiri Adrian Vasilescu