Crestere accelerata a inflatiei, recesiune pentru "ani buni"

Duminica, 30 Mai 2010, ora 22:45
1486 citiri
Crestere accelerata a inflatiei, recesiune pentru "ani buni"

Majorarea TVA de la 19% la 24%, propusa de FMI, ar fi dus la o inflatie de doua cifre si ar fi facut din Romania "oaia neagra a Europei", fara posibilitatea de a se imprumuta pe pietele externe, desi este dependenta de capitalurile straine, considera Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, potrivit Mediafax.

"Cu 15% inflatie, oaia neagra a Europei scrie pe noi. Si nu putem sa iesim in lumea asta pentru nici macar un singur dolar sau un singur euro sa imprumutam, si noi suntem o tara dependenta de capitalul strain, pentru ca, oricat elan patriotic am avea, noi stim ca de foarte multa vreme noi nu ne putem descurca numai cu capitalul acumulat in aceasta tara, pentru ca este putin", a declarat Vasilescu la emisiunea " Dupa 20 de ani", difuzata de ProTV.

El a mentionat ca o crestere accelerata a inflatiei ar duce la intarziearea iesirii din recesiune "cu ani buni".

Vasilescu a aratat ca FMI a cerut inversarea trendului deficitului bugetar, care a crescut in ultimii ani de la 2,5% din PIB la 5,4% din PIB si la 8,3% din PIB in 2009. El sustine ca ar fi mult mai grav sa se reinflameze inflatia, care ar eroda din nou puterea de cumparare a intregii populatii, decat sa fie reduse pensiile si salariile bugetarilor.

Oficialul BNR recunoaste insa ca masurile stabilite de Guvern nu sunt masuri anticriza. 

#crestere, #inflatiei, #recesiune, #adrian vasilescu, #bnr , #stiri Adrian Vasilescu