Criza din Grecia va costa Romania 600 de milioane de euro

Luni, 22 Februarie 2010, ora 10:11
1836 citiri
Criza din Grecia va costa Romania 600 de milioane de euro

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va trebui sa contribuie cu 629 milioane de euro la planul Bancii Centrale Europene de 25 de miliarde de euro pentru salvarea Greciei.

Potrivit revistei "Der Spiegel", Ministerul Finantelor din Germania a pregatit un plan conform caruia statele membre din zona euro vor oferi Greciei ajutoare externe in valoare totala de 20-25 miliarde de euro, iar contributia fiecarei tari la pachetul de sprijin va fi calculata in functie de participatia detinuta la capitalul Bancii Centrale Europene.

Drept urmare, Banca Nationala a Romaniei (BNR) va trebui sa contribuie cu 629 milioane de euro la planul Bancii Centrale Europene. "BNR nu a avut pana acum discutii cu oficialii BCE privind ajutorul pe care Romania va trebui sa-l acorde Greciei. Dar daca BCE ne va solicita ajutorul, atunci il vom acorda pentru ca de obicei deciziile BCE nu sunt facultative", ne-a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Mentionam ca participatia BNR la capitalul Bancii Centrale Europene (BCE) este de 2,5188%. Bancile centrale din Romania si Bulgaria au intrat la inceputul anului 2007 in capitalul BCE cu o pondere calculata dupa "cotele respectivelor state membre in totalul populatiei si in Produsul Intern Brut (PIB) ale Uniunii Europene, in proportii egale, comunicate BCE de catre Comisia Europeana". 

#contributie, #criza, #grecia, #romania , #stiri Adrian Vasilescu