De ce si pana cand vor scadea bursele? - Interviu cu Adrian Vasilescu

Marti, 09 August 2011, ora 23:49
2201 citiri
De ce si pana cand vor scadea bursele? - Interviu cu Adrian Vasilescu

Bursele din intreaga lume au inregistrat, incepand de vineri, scaderi dramatice, iar Bursa de la Bucuresti pare sa tina isonul celor de peste hotare, insa mult mai grav, avand, in cadrul sedintei de marti, pierderi de pana la 12%.

Daca unii analisti dau vina pe temerile legate de criza datoriilor din Europa, dar si pe decizia Standard & Poor's de a reduce calificativul SUA, evenimente care au creat panica in randul investitorilor, ce s-au grabit sa-si vanda activele, altii spun ca este chiar mai mult decat atat, vehiculandu-se ideea unui crah bursier sau chiar a unei noi recesiuni la nivel mondial.

Odata cu aceasta situatie, toata lumea se intreaba acum cum s-a ajuns in situatia asta, ce trebuie facut si cat timp va mai fi panica pe piete. Ziare.com a vorbit cu Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, si a incercat sa afle ce raspunsuri la toate aceste intrebari.

Care este explicatia pentru faptul ca bursele din intreaga lume au avut, in ultimele zile, scaderi atat de mari?

Eu cred ca, de vineri incoace, problemele nu mai sunt atat de mari. Problemele au fost mari joi, pentru ca joi a fost 4 august. Joi a fost un mic crah bursier, daca pot sa il numesc asa, care a trecut foarte repede. Vineri, pietele s-au linistit, chiar daca scaderea a continuat. Scaderea a continuat si luni, azi e marti, sa vedem cum va merge bursa, dar cred ca fenomenul trebuie sa-l luam asa cum este el si sa nu-i dam o amploare mai mare, pentru ca nu foloseste nimanui.

Din punctul meu de vedere, joi a fost si o situatie de trezire, pentru ca, pe 31 iulie, in America, democratii si cu republicanii au ajuns la un compromis. Unii l-au numit marea targuiala, altii marea intelegere, dar este un compromis. Luni, deja Camera Reprezentantilor a votat legea de crestere a plafonului datoriei Statelor Unite, marti a votat-o si Senatul, iar marti seara presedintele Obama s-a si reprezit sa o promulge. Miercuri a fost o zi foarte interesanta pe bursa, dupa multe perioade de scadere, bursa americana a crescut, iar asta le-a dat multora sentimentul ca parca s-ar apropia sfarsitul crizei. Dintr-o data, joi, pe neasteptate, a venit bomba. Bursa americana a scazut brusc si, dupa bursa americana, si celelalte burse.

Ce s-a intamplat joi?

Daca ne uitam si in teoria economica si daca tinem seama si de istoria economiei o sa vedem ca scaderile bursiere nu au avut niciodata o singura cauza. Au avut intotdeauna mai multe cauze. Eu cred ca joi s-au intamplat urmatoarele lucruri: in primul rand, dupa ce miercuri bursa a crescut, marii investitori americani si-au dat seama ca pot sa profite de noua conjunctura in care a intrat Trezoreria americana. Plaonul s-a ridicat si, bineinteles, vor fi scoase imediat la vanzare titluri de trezorerie. Marii investitori au vandut pe bursa, ca sa isi scoata bani din bursa si sa-i plaseze in Trezoreria americana, pentru ca acolo a fost, este si continua sa fie, chiar si dupa subgradarea SUA, cea mai sigura investitie la aceasta ora.

Dar bursa are si efectul de turma, puzderia de mici investitori s-a repezit sa vanda si ei. Ordinele de vanzare s-au inmultit si, dintr-o data, s-a produs ceva care dadea imaginea unui crah. Dupa mine, nu a fost un crah dupa toate regulile economiei politice. A fost pur si simplu o zdruncinatura care a produs o cadere semnificativa. Luni, scaderile au continuat, dar nu era panica, ceea ce ne da macar sentimentul, daca nu si convingerea ca nu se intampla nimic grav la nivelul pietelor bursiere.

Dar se intampla totusi ceva. Felul in care s-au manifestat micii investitori, cu puzderia care a constituit grosul turmei, nu este chiar asa, un efect animalic, si cand spun animalic ma refer la Keynes, care spunea ca investitorul este un animal sperios. A fost si un efect de judecata, nimic nu era pe piata americana, pe piata europeana si nici pe piata asiatica care sa dea convingerea ca cerul se insenineaza, criza se sfarseste. Dimpotriva, cresterea economica americana este anemica. Indiferent de povestea cu incetarea de plati care se vantura, premisele unei noi recesiuni erau citite. Este posibil ca America sa mai incerce pilula amara a unei recesiuni, poate nu la nivelul de la inceputil crizei, dar o recesiune.

Citeste continuarea pe Ziare.com

#adrian vasilescu, #interviu, #burse, #bvb , #stiri Adrian Vasilescu