Dezvoltatorii scad preturile pentru a se incadra in limita de creditare a "Primei Case"

Sambata, 06 Iunie 2009, ora 00:15
3470 citiri
Dezvoltatorii scad preturile pentru a se incadra in limita de creditare a "Primei Case"

Programul "Prima Casa" initiat de Ministerul Finantelor si care va intra in vigoare dupa data de 20 iunie va duce la scaderea preturilor apartamentelor noi, si nu la cresterea lor. "Din punctul meu de vedere, pe termen scurt, toti dezvoltatorii care au preturile locuintelor aproape de limita creditarii vor opera scaderi pentru a se incadra in program.

Daca la un dezvoltator pretul este de 80.000, va scadea la 70.000 si astfel se va crea un gol care trebuie umplut. Cel care vinde cu 90.000 va scadea la 80.000. Toti dezvoltatorii vor trebui sa se adapteze noilor conditii de piata.

Pana acum, preturile cresteau pentru ca toti traiau cu impresia ca se poate castiga", a declarat pentru Gandul Antonio Zarnescu, director comercial al dezvoltatorului spaniol Gea Prasa. Acesta mai spune ca, in acest fel, tranzactiile pe piata imobiliara se vor relua, chiar daca vor fi valori mai mici, iar piata se va debloca.

De aceeasi parere este si Carmen Mihaita, secretarul general al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), care spune ca, de mai bine de o luna, preturile locuintelor vechi si noi s-au stabilizat. "Nu cred ca se vor mai intampla cresteri sau scaderi in urmatoarele cinci-sase luni. Vor fi poate variatii foarte mici, in functie de calitatea acestora", a declarat pentru Gandul Carmen Mihaita.

Valorificarea "Primei Case" se va face prin inchiriere, nu prin vanzare Pentru a evita aparitia samsarilor, cei care vor fi eligibili si vor cumpara o locuinta prin programul "Prima Casa" nu vor putea vinde apartamentul pe o perioada de cinci ani.

"Asupra imobilelor achizitionate in cadrul programului «Prima Casa», bancile instituie ?i reinnoiesc in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de 5 ani", se arata in ordonanta de urgenta pentru aprobarea programului, adoptata, miercuri, de Guvern.

"Cred ca termenul de cinci ani este rezonabil, oricum o casa nu poate fi vanduta cat sunt angajamente cu banca.

Probabil ca cei care au analizat acest termen au ajuns la concluzia ca este optim. Programul va stimula creditarea si va misca piata imobiliara", a declarat pentru Gandul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#casa, #ieftinire, #preturi, #prima , #stiri Adrian Vasilescu