Inflatia record - o mostenire de doua decenii accentuata de cresterea TVA

Marti, 17 August 2010, ora 12:48
1445 citiri
Inflatia record - o mostenire de doua decenii accentuata de cresterea TVA

Romania are cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana. O mare stire si o problema serioasa ar putea spune unii. Insa s-ar insela. La noi inflatia record e precum pomana porcului - o traditie transmisa din generatie in generatie.

Astfel, pana in 2006, am avut o inflatie de doua cifre, varful fiind atins in 1993. De atunci putem spune chiar ca am inregistrat mari progrese. O explicatie mai ampla a dat, contactat de Ziare.com, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

"Romania are de 20 de ani cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana. Si cand nu era in Uniunea Europeana o avea. Noi am pornit de la o inflatie de
30% in 1993, inflatie care a scazut trepatat, dar abia in 2006 am reusit sa ajungem la o inflatie de o singura cifra, pana atunci am mers cu o inflatie de 2 cifre constant. Asa ca avem o mostenire istorica pe care am redus-o treptat-treptat", a declarat, pentru Ziare.com, Adrian Vasilescu.

El a mai explicat ca exista doua cauze pentru inflatia romaneasca - una psihologica, iar alta structurala.

"Inflatia are la noi cauze psihologice si cauze structurale. Vorbim de atata vreme de restructurarea economiei, ea ramane o vorba, fara sa reusim sa facem ceva concret. De 20 de ani tot discutam despre restructurare, ei bine, cu o economie nestructurata nu putem sa realizam o inflatie la nivelul Uniunii Europene", a spus consilierul guvernatorului Mugur Isarescu.

Nici decizia Guvernului Boc de a majora TVA nu a fost deloc fara efecte, Romania fiind inca sub un soc inflationist, al carui ecou se va mai face simtit si in lunile ce urmeaza.

"Decizia fiscala luata in 2010 a provocat un soc inflationist. Este normal ca aceasta decizie fiscala sa produca asa ceva, dar avem o inflatie care nu mai are legatura cu istoria, nu mai are legatura cu mostenirea, cu problemele structurale ale Romaniei, ci cu o decizie fiscala", a mai spus Vasilescu, aratand, totodata, ca "nu a produs efecte asupra cursului, suntem in a doua luna de soc inflationist in care cursul nu s-a lasat impresionat de acest fapt".

Restabilirea echilibrului, undeva prin toamna

Fostul ministru Valentin Ionescu a aratat ca inflatia fiind determinata de data aceasta de o masura de ordin adinistrativ ceea ce am inregistrat in ultimele saptamani sunt doar niste efecte imediate ce se vor diminua.

"Inflatia este determinata de o masura de ordin administrativ, adica de cresterea TVA. Si inflatia va scadea la un moment dat, deci preturile se vor echilibra in lunile urmatoare. A fost acum un varf determinat de aceasta masura, dar lucrurile se vor reechilibra, probabil in septembrie, ocombrie si noiembrie. In decembrie s-ar putea sa urce iarasi pentru ca e o luna de consum, adica intervin factori cu caracter sezonier.

Deci noi trebuie sa vedem evolutia inflatiei prin prisma urmatoarelor elemente: daca au intervenit sau nu masuri de natura administrativa si au intervenit in privinta impozitelor. Daca mai intervin modificari in subventii la utilitati publice si atunci vor urca preturile la utilitatile publice, masura de natura sa influenteze inflatia in octombrie-noiembrie si de asemenea inflatia mai poate fi determinata si de consum cu caracter sezonier care intervine in luna decembrie", a conchis si Valenin Ionescu.

Trebuie sa traim asa cum ne permitem

Analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca nu este nicio tragedie ca aveam cea mai mare inflatie din UE pentru ca este normal ca atat preturile, cat si cursul sa creasca la nivelul real.

"Asta este, preturi mai mari inseamna nivel de trai mai scazut. Preturile trebuie neaparat sa creasca pentru a se putea depasi situatia economica, care nu se poate depasi decat prin inflatie si curs.

Inflatia va ajuta, nu masurile Guvernului, ca va scadea nivelul de trai asa cum trebuie, ca am trait pe credit 4-5 ani si acum trebuie sa-l platim si cum nu-l putem plati, se plateste prin inflatie si curs", a mai spus Serbanescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#inflatie, #vasilescu, #majorare, #tva , #stiri Adrian Vasilescu