Pontul valutar, cu Dragos Cabat: 3,8 lei/euro, un scenariu posibil in T1 din 2011

Sambata, 07 August 2010, ora 23:23
5360 citiri
Pontul valutar, cu Dragos Cabat: 3,8 lei/euro, un scenariu posibil in T1 din 2011

In prima editie a emisiunii "Pontul Valutar" analistul financiar Dragos Cabat a declarat ca pana la sfarsitul anului leul va intra din nou in banda de variatie 4-4,1 lei/euro, existand sanse foarte mari ca in primul trimestru al anului viitor, un euro sa fie cotat la 3,8 lei.

"Avem nevoie de continuarea acordului cu FMI si chiar de un nou acord, care sa nu fie neaparat in acelasi format. Trebuie sa stam sub obladuirea venita de la organismele internationale. Nu putem, in acest moment, sa vedem viitorul, fara un astfel de acord", a declarat analistul financiar Dragos Cabat, gazda emisiunii "Pontul Valutar".

Austeritatea, amenintare pentru redresarea economiei?

In ceea ce priveste duritatea masurilor de austeritate, Dragos Cabat a afirmat ca in perioada de recesiune pe care o traverseaza economia mondiala, Romania nu are resursele interne pentru a trece singura peste dezechilibrele pe care le-a acumulat in perioada de crestere economica.

"Austeritatea adanceste recesiunea. Romania nu poate lupta pe doua fronturi: unul pentru iesirea din recesiune si unul pentru insanatosirea bugetului", a declarat Adrian Vasilescu, intr-o interventie telefonica, pentru emisiunea Pontul Valutar.

Reprezentantul BNR este de parere ca intr-o prima etapa trebuie luate masuri dure de austeritate, ulterior putandu-se interveni cu masuri de stimulare a cresterii economice.

Dragost Cabat mai crede ca Romania va trebui in continuare sa urmareasca un program de austeritate foarte strict, sa reduca deficitul bugetar cu 3-4%. "Austeritatea este o amenintare pe termen lung, dar pe termen scurt, pentru Romania este o necesitate".

Ponturi valutare

"Leul a fost mult mai stabil in ultima saptamana si s-a apreciat usor fata de moneda unica. Este o evolutie normala, vestile dinspre UE sunt ceva mai linistitoare.

Daca Europa va iesi din recesiune, lucru asteptat sa se intample in urmatoarele cateva luni, si monedele tarilor din UE se vor aprecia, pentru ca investitorii se uita la modul cum au crescut aceste tari emergente, de obicei, mai repede decat centrul Uniunii" a mai afirmat realizatorul emisiunii.

Dragos Cabat a indicat Germania ca "locomotiva" a acestei cresteri, care sustine aprecierea euro fata de dolar si va ajuta si la revenirea Romaniei.

"Depindem foarte mult de evolutia economiei germane si de vestile care vor veni de acolo. Daca aceste vesti vor fi imbucuratoare, este foarte posibil sa vedem o reluare o increderii in economia romaneasca si implicit o apreciere a leului fata de moneda unica".

In prima editie a emisiunii "Pontul Valutar" analistul a declarat ca pana la sfarsitul anului leul va intra din nou in banda de variatie 4-4,1 lei/euro, avand sanse foarte mari ca fie pe sfarsitul anului, fie in primul trimestru al anului viitor, euro sa fie cotat la 3,8 lei.

Vezi emisiunea "Pontul valutar, cu Dragos Cabat"

#austeritate, #cabat, #dragos, #euro, #lei, #masuri, #pont, #valutar , #stiri Adrian Vasilescu