Relaxarea nomelor privind creditarea va duce la segmentarea produselor bancare pentru persoanele fizice

Marti, 13 Martie 2007, ora 09:47
891 citiri

Deciziile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cu privire la disparitia plafoanelor pentru creditele acordate persoanelor fizice vor determina segmentarea produselor de creditare oferite de banci in functie de venituri, a anuntat luni, Nicolae Danila,presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR).

"Piata impune o segmentare, in functie de conditiile de piata, de starea clientilor. La persoane fizice va exista o diferentiere intre diversele categorii. Noi suntem pregatiti nu doar pe partea bancara, ci si pe produsele legate, de asset management, asigurari, fonduri de pensii, unde exista produse care pot duce la cresterea veniturilor clientilor. Economisirea trebuie sa devina o sursa a cresterii economice, a finantarii", a explicat Danila.

Oficialul a spus ca bancile trebuie sa prevada toata paleta de garantii sau de angajamente din partea clientului, nu numai ceea ce are acesta inscris are pe cartea de munca. "Aici ma refer la persoane fizice autorizate, care trebuie intelese, si poti sa privesti obiectiv relatia cu acel client si sa ii oferi structuri de credite adecvate, nu e importanta numai cartea de munca", sustine Danila.

Banca Nationala a Romaniei va publica, luni, noile reglementarile privind creditarea, care ar putea duce la o relaxare a conditiilor pentru contractarea unui imprumut. Astfel, va disparea avansul pe care persoanele care doreau sa acceseze un credit imobiliar trebuie sa-l detina si care reprezenta 25 la suta din valoarea creditului, precum si reglementarile privind plafonul de indatorare, care nu putea depasi 35 la suta din venit pentru creditele imobiliare, 30 la suta pentru creditele de consum, respectiv de 40 la suta plafonul general.

"Rata va putea sa reprezinte si 60 la suta din salariu, in unele cazuri', a declarat recent, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Conform BNR, valoarea creditelor imobiliare si ipotecare acordate de bancile comerciale populatiei se ridica, la finele lunii noiembrie 2006, la 7,829 miliarde lei, in crestere cu aproape patru la suta fata de luna precedenta.

Potrivit Biroului de Credit, institutie la care bancile comerciale raporteaza situatia restantelor inregistrate de clientii lor, la finele anului trecut valoarea creditelor restante inregistrate de persoanele fizice din Romania se ridica la 419 milioane lei, in crestere cu 144 la suta fata de valoarea inregistrata la aceeasi data a anului 2005.
La sfarsitul lui 2006, sistemul informatic al Biroului de Credit inregistra un numar de 278.500 de debitori-persoane fizice cu obligatii restante curente, reprezentand o crestere de 48 la suta fata de 31 decembrie 2005.

In 2006 Biroul de Credit a inregistrat un numar de aproximativ 60 de solicitari pe zi venite de la persoane fizice, prin posta sau e-mail, care au dorit sa cunoasca situatia inregistrarilor personale in baza de date a societatii.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)