Rezervele de aur ale Romaniei au atins varful in anul 1940, la aproape 140 de tone

Miercuri, 24 August 2011, ora 16:31
2601 citiri
Rezervele de aur ale Romaniei au atins varful in anul 1940, la aproape 140 de tone

Romania avea mai putin de 15 tone de aur in rezerva Bancii Nationale (BNR) la sfarsitul secolului al XIX-lea, imediat dupa infiintarea institutiei, si a atins recordul istoric in 1940, cand detinea aproape 140 de tone din metalul pretios, ocupand locul al 12-lea in lume. 

BNR avea in 1940 mai mult aur in rezerva decat bancile centrale din Italia, Australia, Grecia, Brazilia sau Norvegia, si usor mai putin decat Japonia, reiese din datele World Gold Council citate de Mediafax.

De la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei, in 1880, rezervele de aur au fluctuat in functie de evenimente istorice - razboaie si decizii politice -, dar si de ciclurile de crestere economica.

Astfel, Romania avea in anul 1900, la inceputul secolului XX, 10,5 tone de aur.

Rezerva s-a dublat in urmatorii cinci ani si a ajuns la 22,5 tone in 1905, pentru ca apoi sa urce constant pana in 1940, cand a atins maximul de 139,88 tone.

Un important punct de inflexiune in aceasta directie este perioada 1915-1920, cand Romania a predat Rusiei tezaurul.

Astfel, BNR avea mai putin de 2 tone de aur in 1920, insa rezerva a revenit in urmatorii cinci ani pentru a ajunge la aproape 73 de tone in 1925, de la 64,1 tone in 1915, cu un an inainte de semnarea decretului de predare a Tezaurului.

Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial urmeaza o perioada de trei decenii in care datele privind rezerva de aur a BNR lipsesc din statisticile World Gold Council. Raportarile reapar insa din 1973, la scurt timp dupa ce Romania a devenit membru al Fondului Monetar International.

Statul avea atunci rezerve de aur de 71 de tone, care au crescut constant pana in 1985, cand au ajuns la 119 tone. Rezerva s-a injumatatit insa in 1987, la 48 de tone, si a continuat sa scada in 1988, la 45 de tone, dupa decizia lui Nicoale Ceausescu de a vinde aur pentru a rambursa datoria de stat.

Spre sfarsitul lui 1989, BNR a cumparat aproximativ 20 de tone, rezerva revenind la 68 de tone.

Dupa 1989, rezerva de aur a Romaniei a crescut constant pana in 1999, fiind mentinuta de BNR la 103-105 tone din 2000 pana in prezent. In luna iulie a acestui, rezerva de aur a BNR era de 103,7 tone, in valoare de 3,767 miliarde euro, reprezentand circa 10% din rezervele internationale totale.

Romania se plaseaza pe pozitia a 33-a in lume dupa cantitatea de aur din rezerva.

Pretul aurului a atins pe pietele internationale mai multe recorduri istorice in luna august, urcand marti la un nou maxim istoric, de peste 1.900 de dolari pe uncie.

BNR nu a mai cumparat aur din anul 2000, cand statul a pus TVA pe tranzactiile de acest tip, scumpind practic metalul in raport cu pretul platit in alte tari. Fluctuatia istorica a rezervelor de aur ale Romaniei nu se coreleaza cu evolutia rezervelor totale de aur ale statelor la nivel mondial, care s-au stabilizat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial la 30.000-35.000 de tone.

La finele anului trecut, rezervele de aur ale tarilor din intreaga lume se ridicau la 30.562 tone.

Presedintele Traian Basescu a declarat marti la TVR ca rezerva de aur a BNR trebuie sa ajunga la 200 de tone, astfel ca proiectele miniere care vizeaza extractia acestui metal trebuie sa mearga inainte.

Seful statului a spus ca proiectul Rosia Montana trebuie sa inceapa, mentionand ca statul are nevoie de aur pentru a-l duce in rezervele BNR, care trebuie sa ajunga la 200 de tone.

"Avem nevoie de acest aur pentru rezerva Bancii Nationale. Romania are acum 103 tone de aur in rezerva si cred ca din exploatare in teritoriul national ar trebui sa ne ridicam rezerva la cel putin 200 de tone in urmatorii ani. Vedeti ce volatile si nesigure sunt monedele. Ca sef de stat parca as vrea sa imi pun tara in siguranta. De aceea exploatarea trebuie sa inceapa. Cred ca Romania trebuie sa mareasca rezerva de aur pentru viitor", a afirmat Basescu.

Zacamantul din Muntii Apuseni concesionat in vederea exploatarii catre Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este estimat la 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Potrivit presedintelui, statul roman are o redeventa in proiect de 4%, deci 12 tone ar trebui sa revina gratis in rezerva BNR.

Basescu a mentionat ca vor mai fi deschise inca doua exploatari de aur, cu regii romanesti. "Avem doua zacaminte: unul de 50 de tone si altul de 54 de tone de aur", a spus presedintele, fara a da alte detalii.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat pentru ZF ca banca centrala va lua in discutie "optiunea strategica" exprimata de presedintele Traian Basescu cu privire la majorarea rezervei de aur, in conditiile in care aurul revine peste tot in atentie odata ce pietele financiare sunt extrem de tensionate, iar investitorii fug de hartii si cauta plasamente mai sigure.

Pretul aurului a urcat puternic in ultimii trei ani, in urma crizei financiare modiale care a inceput in 2008 si turbulentelor care au urmat, deoarece metalul este considerat unul dintre cele mai sigure active din lume, reprezentand un refugiu pentru investitorii care cauta sa-si protejeze averile de intemperiile de pe piete.

"Oficial eu nu pot sa spun acum ce decizie va lua Consiliul de Administratie al BNR cu privire la rezerva de aur, o mentine sau o mareste. Pentru majorarea rezervei de aur este nevoie de minimum cinci voturi in Consiliul de Administratie", a spus Vasilescu.

El a precizat ca atunci cand se va judeca optiunea strategica cu privire la aur lansata de presedinte, Consiliul de Administratie va lua in seama cateva criterii: "cel strategic, daca creste sau nu rezerva; cel economic, iar aici sunt cateva nuante foarte importante printre care ce fac celelalte banci centrale.

Este semnificativ faptul ca SUA in dezbaterea internationala au pledat in anii trecuti ca bancile centrale sa-si restanga partea de active in aur din totalul rezervelor internationale, dar Fed (banca centrala a SUA) nu a vandut nicio tona de aur.

Au facut-o altii. Pe de alta parte, au fost mai multe banci centrale importante care si-au pastrat rezerva de aur, cum au fost cele din Germania, Olanda sau Franta.

Al treilea criteriu este cel financiar, respectiv cat va fi pretul aurului la momentul achizitiei, dar in special in perspectiva. Apare si al patrulea criteriu, tehnic - cat din rezerva BNR o tii in tara si cat o duci la alte banci centrale din lume."

Vasilescu a mai spus ca BNR ar trebui scutita de la plata TVA la achizitiile de aur inainte de a lua masuri pentru majorarea rezervei. 

#aur, # aur romania, # rezerve aur, # basescu, # vasilescu , #stiri Adrian Vasilescu