Romania ar putea adopta euro in 2015 - Adrian Vasilescu

Joi, 19 Mai 2011, ora 15:35
1429 citiri
Romania ar putea adopta euro in 2015 - Adrian Vasilescu

Romania ar putea adopta euro in 2015, sustine consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, care mentioneaza insa, ca principala conditie este renuntarea la "discursurile populiste", anunta NewsIn.

"Daca societatea isi asuma aceasta tinta - euro in 2015 - si se va reusi in 2012, in timpul campaniei electorale, anuntata foarta dura, sa scapam de discursurile populiste si sa racordam campania la euro, Romania are o sansa. Daca nu, discutam in 2013 de sansele la euro", a explicat Vasilescu.

Acesta a mai spus ca, daca in 2010 nu ar fi fost majorata TVA, ci s-ar fi luat alte masuri, Romania ar fi avut sanse sa iasa din recesiune in 2010, deoarece "inflatia asa cum mergea, era intr-un coridor care ajuta la iesirea din recesiune".

Consilierul guvernatorului BNR a apreciat ca inflatia este un pericol pentru cresterea economica.

"Pericliteaza inflatia cresterea economica? Ei bine, da. In general este un pericol, dar la noi, in vremea crizei, este un foarte mare pericol. (...)

BNR nu isi propune sa modifice tinta de inflatie, pentru ca este un reper pentru societate si arata ce se intampla in societate. Daca nu sunt respectate corelatiile, nu se atinge inflatia. BNR nu rateaza tinta de inflatie", a mai spus Vasilescu.

La inceputul lunii mai, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 5,1%, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 3,6%.

Decizia privind infiintarea Comitetul interministerial pentru trecerea la euro, al carui presedinte este premierul Emil Boc, iar vicepresedinte guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a fost publicata marti, 10 mai, in Monitorul Oficial, urmand a intra in vigoare de la aceasta data.

#adoptare euro, #adrian vasilescu, #bnr, #euro, #inflatie, #recesiune , #stiri Adrian Vasilescu