Romanii nu vor simti imediat efectele cresterii economice - Adrian Vasilescu

Vineri, 13 Mai 2011, ora 12:39
1544 citiri
Romanii nu vor simti imediat efectele cresterii economice - Adrian Vasilescu

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, sustine ca romanii nu vor simti imediat efectele cresterii economice anuntate de Institutul National de Statistica si a dat ca exemplu situatia din 200, cand dupa trei ani "au inceput sa vada romanii in casele lor ce s-a intamplat", anunta NewsIn.

"Aceasta crestere economica pozitiva nu are cum, din punct de vedere economic si matematic, sa se reverse imediat in casele romanilor.

Stiu din experienta anului 2000, atunci cand am obtinut o crestere 'plus' si abia peste vreo doi sau trei ani au inceput sa vada romanii in casele lor ce s-a intamplat. Deocamdata consumul are o curba negativa si va continua sa aiba o curba negativa in Romania pana la sfarsitul anului 2012 si poate chiar in 2013.

Avem nevoie de multe confirmari, de multe cifre pozitive, ca sa ajungem sa se schimbe viata tarii si cea din casele oamenilor", a declarat Adrian Vasilescu la Realitatea TV.

Acesta a tinut sa sublinieze ca este important sa urmeze si alte trimestre "tot cu plus, sa avem cifre care sa arate ca Romania merge inainte, nu sta pe loc si nu merge inapoi". Vasilescu a mai spus ca, desi BNR nu face prognoze de acest tip, toate prognozele din lume pentru 2011 si 2012, in ceea ce priveste PIB, sunt pozitive.

Produsul Intern Brut (PIB) al tarii in primul trimestru din acest an a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrul IV 2010 (date ajustate sezonier), ceea ce inseamna ca Romania a iesit din recesiune, potrivit datelor INS.

"Fata de trimestrul corespunzator din anul 2010, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 1,6% pe seria bruta si cu 0,3% pe seria ajustata sezonier", se arata intr-un comunicat emis vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Insa varianta provizorie a PIB-ului pentru trimestrul I 2011 va fi publicata, prin comunicat de presa, in data de 8 iunie 2011, potrivit INS.

In ultimul trimestru din 2010, PIB-ul Romaniei a crescut, in termeni reali, cu 0,1% fata de trimestrul precedent, a anuntat, in martie, Institutul National de Statistica, care a mentinut datele initiale. Astfel, produsul intern brut (date ajustate sezonier) estimat pentru trimestrul IV 2010 a fost de 128,4 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,1% fata de trimestrul III 2010.

Primul-ministru Emil Boc a sustinut inca din februarie ca datele Institutului National de Statistica arata ca Romania poate anunta oficial in aprilie ca a depasit recesiunea economica.

#adrian vasilescu, #banca nationala a romaniei, #crestere economica, #efecte crestere economica, #iesire recesiune, #iesire recesiune romania, #romania crestere economica , #stiri Adrian Vasilescu