Schnecker: economia isi va reveni, dupa ce piata imobiliara va cadea cu 60%

Miercuri, 11 August 2010, ora 23:44
5353 citiri
Schnecker: economia isi va reveni, dupa ce piata imobiliara va cadea cu 60%

"Economia se va reface in momentul in care va aparea acest element de reforma a statului si in momentul in care va cadea piata imobiliara (…) Va trebui sa vedem mai intai o cadere a pietei imobiliare de vreo 60%, astfel incat sa avem posibilitatea ca fondurile care cumpara la preturi foarte joase sa vina si sa cumpere aceste proprietati si sa inceapa redezvoltarea", a declarat omul de afaceri Niels Schnecker, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Cine va castiga lupta dintre stat si piata in urma acestei crize?

Istoria spune ca piata.

S-ar putea sa avem o situatie in care statul sa reuseasca sa distruga destul de mult astfel incat recuperarea sa fie foarte scumpa si foarte dureroasa.

Piata o va castiga pana la urma pentru ca, daca nu castiga, inseamna ca ne intoarcem in comunism.

Deocamdata statul pare a-si fi castigat din nou un rol important in economie. Unde a esuat mana invizibila care reglementa totul?

Statul si-a castigat acum un rol putin exagerat fata de norma, datorita modului in care si-a ignorat obligatia de control in perioada precriza.

Aici nu ma refer numai la statul roman, ci ma refer la state ca SUA, statele vestice, G8-ul, in care elementele statului trebuiau sa pastreze un anume control de precautie asupra pietei si sa nu lase ca piata sa denatureze actul de tranzactionare.

Totusi, statul a permis acest lucru si acum plateste acest pret trebuind sa se implice.

La un moment dat, statul va iesi din piata. Se vor crea sisteme de control noi. Se va schimba natura tranzactionarii in piata.

Noi am avut pana acum o piata de capital care a ajuns la globalizare.

Acum, vom avea un sistem care va avea niste elemente de verificare si control mult mai active si imediate.

Adrian Vasilescu a declarat ca este exclusa iesirea din criza anul acesta si ca, mai intai, trebuie rezolvata problema deficitului bugetar. Va reusi Romania sa reformeze vreodata statul?

Sunt de acord cu Adrian Vasilescu. Intr-adevar, nu se va iesi anul acesta din criza.

Estimarea mea e ca iesirea din criza a Romaniei se va intampla o data cu inceperea pomenilor electorale, prin noiembrie 2011.

Statul va putea sa se reformeze doar in conditiile in care va exista suficienta presiune externa.

Sistemul nostru are un element de coruptie intrinsec extrem de puternic, mai puternic decat in alte piete.

Cred ca am ajuns la un punct la care cuplarea clientelei politice la banul public a ajuns atat de bine etansata incat este greu ca acest sistem sa se dea deoparte si sa se reformeze.

Va trebui sa vina la un moment dat un fel de dictatura externa. Dorisem la un moment dat dictatura Bruxelles-ului, pe urma mi-am dorit dictatura FMI-ului.

Ambele m-au dezamagit.Ca atare, astept sa apara un cavaler pe cal alb.

Cum se va reface economia romaneasca? Companiile nu par a avea forta sa miste lucrurile.

Economia se va reface in momentul in care va aparea acest element de reforma a statului si in momentul in care va cadea piata imobiliara, fiindca aceasta a reprezentat motorul cresterii economice din 2006-2008, impreuna cu consumul.

Va trebui sa vedem mai intai o cadere a pietei imobiliare de vreo 60%, astfel incat sa avem posibilitatea ca fondurile care cumpara la preturi foarte joase sa vina si sa cumpere aceste proprietati si sa inceapa redezvoltarea.

Paralel cu aceasta, vom vedea si o dezvoltare a serviciilor si a industriilor tot pe baza de investitori straini.

Trebuie sa cada piata imobiliara, iar acest lucru se va intampla cand bancile vor incepe executarile silite si cand statul va incepe un sistem de reforma.

TVA-ul a fost majorat si in plus salariile au scazut. Exista vreun scenariu realist care sa spuna ca mai putem avea crestere in 2011?

Nu. In 2011 nu putem avea crestere.

Scaderea salariilor si cresterea TVA-ului nu va face altceva decat sa scada consumul.

Scaderea consumului va duce la o crestere a somajului care inseamna o descrestere a ratei economice.

Este practic un cerc vicios ce poate fi rupt numai in trei variante: reducerea cheltuielilor publice doar la cele necesare, o scoatere la lumina a doua puncte procentuale din economia neagra, care ar insemna 3 miliarde de euro, si in al treilea rand, o actiune de atragere a fondurilor europene pentru lucrarile de infrastructura, care apoi sa fie licitate in bucatele foarte mici.

Acest lucru s-ar putea face undeva in 2012.

Acum auzim foarte des ca in semestrul 2 din 2011 vom intra pe crestere. Pe ce credeti ca se bazeaza astfel de estimari?

Sunt aceleasi estimari din 2008 pana in prezent.

Sunt niste declaratii fie politice, fie sustin un punct de vedere politic.

Din punct de vedere economic, nu exista nici un fel de baza care sa justifice cresterea.

Sunt unii care incearca sa argumenteze folosind cresterea actuala a exporturilor si cresterea asa-zisei productii industriale.

Productia industriala a crescut numai punctual in doua trimestre si asta s-a datorat cresterii pretului otelului si al gazelor.

Adrian Videanu spunea, la un moment dat, ca vede cresterea venind din consumul crescut de energie.

De fapt, nu era un consum crescut de energie, ci preturile aratau altfel.

Am avut norocul cu Dacia, cu sectorul de autoturisme, cu Rabla din Germania, dar in realitate nu sunt semne reale de crestere.

Cum putem opri aceasta spirala a imprumuturilor de stat?

Imprumuturile de stat  nu reprezinta un pericol.

Statul roman este subcreditat si are suficient loc de a se subcredita.

Spirala este una de deturnare a fondurilor imprumutate.

Imprumuturile care se fac in acest moment ar trebui sa se duca in investitii, ori ele se duc in plata salariilor si a pensiilor.

Pe masura ce creste somajul si scade consumul, aceasta necesitate de a plati salarii si pensii va fi din ce in ce mai acuta.

Daca nu se acopera aceste nevoi dintr-o infuzie in economie, aceste imprumuturi nu vor face altceva decat sa continue sa se duca in salarii si pensii.

Aici este pericolul cel mare.

Ne trezim sau ne paste falimentul?

Nu stiu daca ne trezim.

Stau si ma gandesc daca exista in clasa politica suficienta vointa de a rupe cordonul ombilical cu cei care sunt abonati la banul public.

Daca ar exista un astfel de moment in care politicul sa poata sa rupa clientela de la banul public, atunci probabil ca se va putea face aceasta intoarcere.

Cuvantul faliment in conceptul de stat este inexact.

Nici macar Grecia, care era intr-o situatie mult mai proasta, nu a fost lasata sa dea faliment.

Nici Romania nu va fi lasata sa dea faliment, insa nu suntem departe de a da cu fundul de pamant.

Unica solutie este o dictatura straina din punctul de vedere al politicii economice.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#criza, #dezvoltare, #economie, #imobiliara, #piata, #schnecker, #stat , #stiri Adrian Vasilescu