Vasilescu: Analistii fac calcule fanteziste si nu pot evalua interventiile BNR

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 13:14
1464 citiri
Vasilescu: Analistii fac calcule fanteziste si nu pot evalua interventiile BNR

Analistii nu pot estima interventiile BNR, pentru ca acestea nu sunt concentrate, iar calculele facute in mai de unele banci nu au avut in vedere ca bancile si-au redus cu intarziere sumele eliberate din RMO, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, potrivit Mediafax. 

"Unii analisti continua seria de calcule fanteziste. Ei vin acum si ne vand pe piata ideea ca BNR ar fi pus in joc, in luna mai, intre 700 de milioane si un miliard de euro pentru a impiedica deprecierea monedei nationale. Mai mult, chiar pentru a fixa cursul la 4,13 lei/euro", a comentat Vasilescu.

Analistii ING Bank au dat publicitatii o estimare potrivit careia Banca Nationala a Romaniei (BNR) a vandut, in a doua parte a lunii mai, intre 700 milioane euro si un miliard de euro pentru a impiedica deprecierea monedei nationale dincolo de nivelul de 4,14 lei/euro.

Ministerul Finantelor s-a imprumutat in luna mai cu 939,2 milioane de euro prin emiterea de titluri de stat in valuta cu scadenta la trei ani pe piata interna.

Operatiunea a contribuit semnificativ la cresterea rezervelor valutare, iar aprecierea dolarului american si lirei sterline fata de moneda europeana a adus alte 400 milioane euro, potrivit calculelor ING.

"Rezervele valutare au crescut cu 600 milioane euro, la 32,7 miliarde euro, dar in realitate este foarte probabil ca BNR sa fi vandut euro, pentru a fixa cursul la circa 4,13 lei/euro", apreciaza analistii ING.

Vasilescu a precizat ca BNR nu are tinta de curs si niciodata nu comenteaza interventii sau neinterventii pe piata, dar este necesar sa dea un exemplu de cum poate fi gresit un calcul aritmetic, aparent fara probleme.

"In primul rand, suma de 400 de milioane e scoasa din burta; ea este mai mica, chiar mult mai mica.

In al doilea rand, analistilor in cauza le-a scapat un fapt esential, si anume ca dupa ce la 24 aprilie a intrat in vigoare reducerea rezervelor minime obligatorii, iar bancile nu s-au repezit sa traga de la BNR intreaga suma de 1,3 miliarde euro ce le revenea.

Prin urmare, cea mai mare parte a acestei sume a fost trasa in luna mai. Aici probabil ca s-a rupt filmul analistilor", a explicat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR sustine ca analistii nu au datele suficiente pentru a evalua corect daca banca centrala a intervenit sau nu in piata valutara si mai ales cu ce sume.

"Vreau sa subliniez, pentru a nu stiu cata oara, ca niciodata incercarile unei singure banci de a calcula cat cumpara sau vinde BNR nu duc la rezultate exacte. Ele sunt mereu pe langa adevar.

E firesc sa fie asa, pentru ca interventiile BNR nu sunt concentrate, ele sunt diversificate la nivelul intregii piete", a conchis Vasilescu. 

#adrian vasilescu, #bnr, #interventie bnr, #rezerve valutare, #rmo , #stiri Adrian Vasilescu