Vasilescu (BNR): boardul FMI va vota favorabil pentru imprumutul Romaniei

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 00:21
1543 citiri
Vasilescu (BNR): boardul FMI va vota favorabil pentru imprumutul Romaniei

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, considera ca votul boardului Fondului Monetar International (FMI) va fi favorabil eliberarii celei de-a saptea transe de imprumut pentru Romania, in conditiile in care au fost indepliniti toti parametrii stabiliti cu institutia internationala, informeaza Newsin.

 "Maine (vineri n.r.) se intruneste boardul Fondului Monetar International pentru a discuta raportul despre Romania. Cu siguranta va fi un vot favorabil pentru ca, totusi, parametrii care vor fi prezentati maine sunt toti in spiritul si in sensul acordului stabilit cu imprumutatorii internationali", a declarat Adrian Vasilescu la Realitatea TV.

Consilierul guvernatorului BNR sustine ca este foarte important ca votul FMI sa fie unul pozitiv.

"Asta va fi o confirmare ca intr-adevar avem o deschidere pentru 2011 sa obtinem un nou acord cu Fondul Monetar International si cu Uniunea Europeana, care sa ne sprijine, de care avem nevoie ca de aer, pentru ca indiferent ce trimiteri se fac spre China sau spre Asia, este singura cale in momentul de fata care sa ne deschida drum spre toate pietele internationale", a spus Vasilescu.

In ceea ce priveste un eventual acord de tip preventiv cu FMI, consilierul guvernatorului BNR a mentionat ca suma ar putea fi stabilita in martie, la intalnirea dintre autoritatile romane, Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

"Un acord prevenitiv va fi cu o suma, dar suma se va stabili la intalnirea celor trei, pentru ca sunt conditii economice care vor duce la aceasta suma, sunt situatii care vor fi luate in calcul si, probabil, abia prin martie se va produce aceasta intalnire, poate chiar la sfarsitul lunii sau inceputul lui aprilie", a mentionat Vasilescu.

Pe de alta parte, privitor la un eventual esec privind amanarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen, Vasilescu a precizat ca "discutia privind acordul in desfasurare, acordul care se proiecteaza nu va fi influentata si afectata".

"Daca s-a produs un esec intr-un domeniu, asta nu inseamna ca trebuie sa il generalizam si nu inseamna ca va infuenta toate celelalte domenii", a mai spus Vasilescu.

Conducerea executiva a Fondului Monetar International (FMI) va discuta vineri raportul privind ultima evaluare a acordului stand-by cu Romania, in urma caruia ar putea decide eliberarea celei de-a saptea transe de imprumut, in valoare de aproximativ 900 milioane de euro.

Romania a primit in 2010 patru transe de la Fondul Monetar International (FMI) in valoare de 3,71 miliarde DST (4,25 miliarde euro), acordarea ultimelor doua transe fiind conditionata de luarea unor masuri de austeritate care sa permita incadrarea in tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB.

Tara noastra urmeaza sa mai primeasca de la FMI in 2011 doua transe in valoare totala 1,616 miliarde DST, respectiv cea de-a saptea transa de 769 milioane DST si a opta, in valoare de 874 milioane DST.

Ultima misiune de evaluare a FMI s-a incheiat la inceputul lunii noiembrie, iar la sfarsitul acesteia, seful misiunii Fondului in Romania, Jeffrey Franks, declara ca s-a ajuns la un acord in ceea ce priveste cea de-a sasea evaluare a acordului stand-by. 

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#adrian vasilescu, #bnr, #fmi, #imprumut , #stiri Adrian Vasilescu