Vasilescu: Creditare fara incredere nu va exista

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 12:15
1673 citiri
Vasilescu: Creditare fara incredere nu va exista

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu, a declarat vineri ca BNR a impins deliberat lichiditate in banci si ca acestea sunt in situatia de a relua creditarea, iar ce le opreste sa faca acest lucru este lipsa increderii, informeaza NewsIn.

"Multi se intreaba cand se va relansa creditarea. Relansarea creditarii asa cum ne-o inchipuim noi, asa cum ne-am invatat sa vedem in anii 2004-2008, nu se va mai intampla niciodata, cel putin in viitorul previzibil. Creditare fara incredere nu va exista.

In momentul de fata, BNR a impins deliberat lichiditate in banci si toate bancile au bani. Toate bancile din Romania sunt in situatia de a relua creditarea, azi, peste un minut. Ce le lipseste? Nu este ecranul acela mare, pe care sa vada incredere", a declarat Vasilescu.

Potrivit acestuia, in cazul unei instabilitati financiare, toate familiile din Romania ar fi afectate.

"Toate tarile mari care au avut probleme in aceasta criza au fost nevoite, ca sa-si salveze sistemul bancar, sa scoata bani din bugetul tarii, bani multi, si sa-i pompeze in banci, ca sa nu cada bancile. Exista o regula in aceasta lume: cand cad bancile, dupa ele cade tara. Am auzit un domn avocat la televizor despre cum trebuie sa le punem noi la colt pe bancile astea obraznice si ingamfate, despre cum trebuie sa le taxam, si spunea ca vorbim de stabilitate financiara, dar stabilitatea familiala nu este mai importanta? Stabilitatea familiala la care se referea avocatul respectiv cuprinde cam 100 - 200 de mii de familii.

Stabilitatea financiara are in vedere problema tarii intregi, iar daca se prabuseste stabilitatea financiara, nu 100-200 mii de familii se duc in instabilitate, ci toate familiile acestei tari", a spus Vasilescu.

Acesta a mai precizat ca daca Romania ar fi fost in situatia de a salva banci, ar fi putut ajunge in postura de a nu mai putea plati salarii si pensii cu lunile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#creditare, #relansare, #adrian vasilescu , #stiri Adrian Vasilescu