Vasilescu: Va fi greu sa iesim din recesiune daca nu va fi reluata creditarea

Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 15:30
1429 citiri
Vasilescu: Va fi greu sa iesim din recesiune daca nu va fi reluata creditarea

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat miercuri la Realitatea TV ca daca bancile nu vor fi implicate in procesul de iesire din recesiune, prin reluarea creditarii, inclusiv prin acordarea de credite mici, va fi foarte greu sa fie reluata cresterea economica sanatoasa, informeaza Mediafax.

"Un razboi intre clienti si banci nu poate duce la nimic bun in Romania, mai ales intr-un moment in care pe noi ne arde ceva, si anume cum iesim din recesiune.

Iar daca bancile nu vor fi implicate in acest proces, va fi foarte greu, daca nu imposibil, sa iesim din recesiune.Iesirea din recesiune se face pe doua cai.

Pe de o parte, avem nevoie de productie, in sensul adevarat al cuvantului, productie pentru export si pentru piata interna, si avem nevoie de bani la consumatori, de o mai mare putere de cumparare a consumatorilor din Romania iar aceasta putere de cumparare poate veni din doua parti.

Este vorba despre o impartire a poverii intre veniturile curente si cheltuielile curente in fiecare familie si interventia bancii pentru a sustine cheltuielile de perspectiva, cheltuielile mai mari pentru bunurile de folosinta indelungata. Fara reluarea acestui proces va fi foarte greu sa fie reluata cresterea economica sanatoasa", a precizat Vasilescu.

Potrivit acestuia, doar increderea ar putea scoate bancile din prudenta de care dau dovada in privinta acordarii creditelor.

"Pana cand bancile nu vor vedea ca pornesc rotile economiei, ca puterea de cumparare a consumatorilor creste, pana atunci ele nu vor intra...Aici e proverbul vechi, banca iti da umbrela cat e soare, si pana nu apare ceva soare pe ulita noastra, bancile nu vor veni sa deschida umbrela. Eu nu cred ca suntem foarte departe de acest moment, numai ca avem foarte multe obstacole in fata. 'Generalul Iarna' e la cotitura si s-ar putea sa avem de-a face cu el in lunile care urmeaza", a mai spus Vasilescu.

#putere, #cumparare, #iesire, #recesiune, #adrian vasilescu , #stiri Adrian Vasilescu