Blaga: Avem cel mai mare grad de absorbtie al fondurilor pentru Schengen

Joi, 06 Mai 2010, ora 09:19
1756 citiri
Blaga: Avem cel mai mare grad de absorbtie al fondurilor pentru Schengen

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, sustine ca printre obiectivele realizate de Romania in procesul aderarii la Spatiul Schengen se afla absorbtia totala a fondurilor europene si rapoartele pozitive privind frontierele maritime, aeriene si terestre in timpul vizitelor de evaluare, precizeaza Mediafax.

"Am reusit sa decalam termenul de contractare a facilitatilor Schengen, de la 31 decembrie la 31 martie pentru ca am reusit sa avem un grad de absorbtie de peste 80% din fonduri, care este cel mai mare grad de absorbtie din Europa. Insa nu asta este cel mai important lucru, ci faptul ca nu vom pierde niciun ban din cele 880 de milioane de euro (...) E adevarat ca cele mai multe din fonduri sunt din facilitatea Schengen sau din programe PHARE, deci bani europeni, undeva spre 610 milioane, dar sunt si cele 540 de milioane de euro, din bugetul de stat, din care numai in acest an 20 de milioane", a aratat, miercuri, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, la evenimentul cu tema "Este pregatita Romania pentru aderarea la Spatiul Schengen?".

Potrivit ministrului Vasile Blaga, in prezent, din totalul fondurilor destinate aderarii la Spatiul Schengen s-au facut "economii de contractare de 110 milioane", care se datoreaza in cea mai mare parte faptului ca au fost realizate contracte la valori mai mici decat cele care rezultau din caietele de sarcini.

Printre alte obiective atinse de Romania in procesul aderarii la Spatiul Schengen sunt vizitele de evaluare privind frontierele maritime, aeriene si terestre, la care raporturile sunt pozitive.

De asemenea, demnitarul a mai aratat ca mai trebuie finalizate lucrarile la terminalele de pasageri astfel incat cele doua terminale ale Aeroportului Timisoara si Aeroportului "Henri Coanda" sa poata opera cu pasageri din Spatiul Schengen.

"Timisoara va fi finalizat la inceputul lunii iulie, 30 iunie este termenul contractual. Pentru terminalul de la Aeroportul Otopeni, Ministerul Transporturilor spera sa-l termine pana la 30 octombrie, pentru ca nu mergem pe calendarul oficial de actiuni, planul de actiuni asumat prin strategie, care este trimestrul unu al anului viitor, ci un plan prioritar, astfel incat sa finalizam toate obligatiile pana la 31 decembrie", a mai spus Vasile Blaga.

Ministrul Administratiei si Internelor a mai aratat ca Romania va avea cel mai modern centru operational Schengen din Europa, care urmeaza sa fie dat in folosinta.

La conferinta au mai participat secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Doru Costea, seful departamentului Schengen din cadrul MAI, Marian Tutilescu, secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Marin Anton si ambasadorul Regatului Spaniei in Romania, Estanislao de Grandes Pascual.

#Schengen absorbtie fonduri blaga , #stiri Aeroportul Henri Coanda