Farmache - Nuclearelectrica nu se poate lista la bursa in 2008

Joi, 12 Iunie 2008, ora 12:17
1402 citiri
Farmache - Nuclearelectrica nu se poate lista la bursa in 2008

Nuclearelectrica nu se va lista la bursa in acest an in conditiile in care procesul nu a fost inca demarat, iar pentru o oferta publica initiala de acest tip este nevoie de sase pana la noua luni, a spus joi presedintele BVB, Stere Farmache.

"Ei nu cred ca si-au ales inca un intermediar. Noi ne-am intalnit cu ministrul finantelor si cu conducerea Nuclearelectrica. Exista perspective pentru listarea companiei, dar acest lucru se va intampla cel mai devreme anul viitor", a declarat Farmache.

La sfarsitul anului trecut, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, spunea ca ministerul vrea sa listeze in 2008 la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cate 10% din actiunile societatilor Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica.

Intre timp, listarea Romgaz a fost amanata pentru 2009, iar cea a Hidroelectrica a fost blocata.

In privinta listarii Nuclearelectrica, directorul general al companiei, Teodor Chirica, estima, in februarie, ca procesul se va finaliza "spre sfasitul anului", dupa terminarea unei evaluari interne a societatii, ce poate dura pana la cateva luni, si aprobarea cererii de listare a Nuclearelectrica de catre adunarea generala a actionarilor - in care statul decide.

Listarea Aeroportului Otopeni, posibila in 2008

In schimb, in cazul Aeroportului Henri Coanda (Otopeni), situatia este ceva mai buna, iar "daca lucrurile evolueaza intr-un ritm sustinut, listarea poate avea loc cel mai devreme la sfarsitul anului, dar aceasta este varianta optimista", a completat Farmache.

In privinta celorlalte companii anuntate pentru listare de Ministerul Transporturilor, presedintele BVB a explicat ca este putin probabil ca acestea sa intre la bursa in termenul anuntat de autoritati, respectiv pana la sfarsitul anului.

Pe lista societatilor din subordinea Ministerului Transporturilor care ar trebui listate la bursa se afla - in afara de Compania Nationala Aeroportul International Henry Coanda, - societatile Aeroportul International Bucuresti Baneasa Aurel Vlaicu, Aeroportul International Mihail Kogalniceanu Constanta, Aeroportul International Traian Vuia Timisoara, CN Administratia Canalelor Navigabile Constanta, CN Administratia Porturilor Maritime Constanta, CN Administratia Porturilor Dunarii Maritime si CN Administratia Porturilor Dunarii Fluviale Giurgiu.

La inceputul acestei luni, comisia de selectie din Ministerul Transporturilor a desemnat brokerul BT Securities ca intermediar pentru vanzarea pe piata de capital a 5% din capitalul social al Aeroportului International Henri Coanda.