Japonia imprumuta Romaniei 300 mil. euro pentru metrou

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 17:57
2289 citiri
Japonia imprumuta Romaniei 300 mil. euro pentru metrou

Acordul prin care Japonia imprumuta Romania suma de 300 milioane euro pentru tronsonul de metrou care va face legatura intre Capitala si aeroportul Henri Coanda a fost semnat la Tokio, in prezenta presedintelui Basescu, care efectueaza o vizita oficiala in statul nipon, transmite NewsIn.

Presedintele Basescu s-a intalnit la Tokio cu Yukio Hatoyama, primul-ministru al Japoniei, ocazie cu care a fost semnat un Acord privind imprumutul Yen loan, echivalent a peste 300 milioane de euro, acordat de Guvernul japonez, in vederea realizarii legaturii de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda, informeaza Presedintia.

In cadrul convorbirilor avute cu Yukio Hatoyama, primul-ministru al Japoniei, au fost abordate aspecte privind relatiile economice bilaterale, precum si o serie de teme de pe agenda internationala.

Cei doi oficiali au discutat si despre propuneri de cooperare in domenii in care Romania si Japonia dispun de expertiza si potential.

Seful statului roman a transmis un mesaj privind dorinta Romaniei de a aprofunda parteneneriatul cu Japonia printr-un program de actiuni concrete, in domenii precum: energie, infrastructura, agricultura, industrie alimentara si turism.

In ceea ce priveste agenda internationala, cei doi interlocutori au evaluat stadiul reformei Consililui de Securitate al ONU, perspectivele viitorului Acord post Kyoto vizand schimbarile climatice, precum si aspecte referitoare la neproliferarea nucleara.

Premierul japonez a mentionat decizia Guvernului nipon de suspendare temporara a vizelor pentru cetatenii romani, ceea ce va potenta relatiile interumane si va facilita relatiile economice. Convorbirile au fost urmate de semnarea Acordului privind imprumutul Yen loan, echivalent a peste 300 milioane de euro, acordat de Guvernul japonez, in vederea realizarii legaturii de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda.

Guvernul Japoniei a decis sa acorde Romaniei un imprumut de 315 mil.euro (41,87 miliarde yeni japonezi) pentru realizarea proiectului "Legatura de Acces a retelei de metrou a municipiului Bucuresti cu Aeroportul International Henri Coanda", a comunicat in ianuarie Ministerul Transporturilor.

Acest imprumut este unul de tip "Japanese ODA Loan".

"Acest proiect de infrastructura are o importanta majora, el realizand legatura dintre centrul Capitalei si Aeroportul International Henri Coanda. Proiectul finantat de guvernul japonez este o solutie viabila pentru eliminarea blocajelor rutiere constante si a poluarii aerului cu care se confrunta Bucurestiul", se preciza in comunicatul trimis de MTI.

#euro, #imprumut, #japonia, #milioane, #romania , #stiri Aeroportul Henri Coanda