Marile corporatii scapa de impozite prin acorduri cu Luxemburgul. Lista rusinii

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 13:05
3060 citiri
Marile corporatii scapa de impozite prin acorduri cu Luxemburgul. Lista rusinii
Foto: Euromag

Mai mult de 300 de mari companii, printre care se numara PepsiCo, AIG si Deutsche Bank, au incheiat acorduri secrete cu Luxemburg prin care si-au redus impozitele ce trebuiau platite, a anuntat International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), citand informatii din mai multe documente dezvaluite.

Companiile par sa fi canalizat sute de miliarde de dolari prin Luxemburg si au obtinut o reducere cu miliarde de dolari a taxelor, conform grupului de jurnalisti de investigatie, care a analizat circa 28.000 de pagini de documente confidentiale, scrie Reuters.

Printre documentele secrete intrate in posesia jurnalistilor ICIJ se numara si sute de anexe din care reiese ca Luxemburgul acorda companiilor astfel de facilitati fiscale.

Oficialii Luxembrugrului au negat orice tratament fiscal favorabil acordat companiilor. "Sistemul de impozitare din Luxemburg este competitiv - nu nedrept sau lipsit de etica", a spus Nicolas Mackel, director executiv din Finantele Luxemburgului, citat de ICIJ.

La randul lor, companiile Pepsi, AIG si Deutsche Bank nu au fost disponibile pentru a comenta aceste informatii.

Autoritatile UE investigheaza un acord incheiat de Amazon cu Luxemburg, despre care au spus ca subestimeaza profitul retailerului online si ii ofera avantaje necuvenite.

#evaziune fiscala multinationale, #acorduri multinationale Luxemburg, #spalare bani Luxemburg , #Management