Statul american ar putea deveni actionar minoritar la AIG

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 13:07
1595 citiri
Statul american ar putea deveni actionar minoritar la AIG

Trezoreria Statelor Unite a scos la licitatie 30% din actiunile American International Group (AIG) pentru 18 miliarde de dolari. Aceasta tranzactie ar reduce participatia statului la compania de asigurari sub pragul de 50% pentru prima data din 2008, cand grupul a fost salvat de la faliment.

La finalul operatiunii, statul va mai detine 23% din titlurile companiei de asigurari.

AIG vrea sa rascumpere actiuni de la stat in valoare de pana la cinci miliarde de dolari, iar intermediarii tranzactiei sunt Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs si JPMorgan Chase, potrivit unui comunicat al Trezoreriei, citat de Bloomberg.

Statul american vrea sa vanda actiunile la pretul de la finalul sedintei bursiere de vineri, de 33,99 dolari pe unitate.

Prin mai multe tranzactii anterioare, Trezoreria SUA si-a redus participatia la AIG la 53%, de la peste 80% in 2008. Guvernul a atras 23,3 miliarde de dolari prin aceste vanzari.

AIG a inregistrat in trimestrul al doilea un profit net de 2,33 miliarde dolari, in urcare cu 27% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut.

AIG, profit net de 2,33 miliarde de dolari in trimestrul 2

Dupa reducerea participatiei statului la sub 50%, supravegherea si reglementarea companiei va trece cel mai probabil de la Trezorerie la Rezerva Federala, potrivit unui raport al AIG.

Pentru a iesi in profit din actionariatul AIG, statul american trebuie sa obtina un pret mediu de 28,73 dolari pentru fiecare actiune preluata in 2008, excluzand dividendele si comisioanele de administrare. Primele doua vanzari de pachete au fost derulate la 29 de dolari pe actiune, iar urmatoarele doua la 30,5 dolari pe actiune.

Programul de salvare a AIG de la faliment a mobilizat fonduri publice de pana la 182,3 miliarde de dolari, inclusiv sprijin de la Rezerva Federala din New York si garantii guvernamentale.

#AIG rascumparare actiuni stat, #SUA participatie AIG, #AIG rezultate financiare 2012, #program salvare AIG , #Rezultate financiare