AIG are datorii de 124 miliarde de dolari catre statul american

Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 11:29
1761 citiri
AIG are datorii de 124 miliarde de dolari catre statul american

AIG are datorii de 124 miliarde de dolari catre statul american si are nevoie de "un viitor fermecat" pentru a reusi sa restituie sumele uriase primite de la Trezorerie si banca centrala in timpul crizei. 

In acelasi timp, atentia opiniei publice din SUA este indreptata spre audierile din Congres privind controversele legate de plati efectuate de AIG catre mai multe banci, autoritatile incercand sa determine rolul jucat de divizia din New York a Federal Reserve si de seful din 2008 al acestei institutii, Timothy Geithner, in prezent secretar general al Trezoreriei.

Mai multi congresmeni au acuzat New York Fed ca a exercitat presiuni asurpa AIG, determinand compania sa ascunda informatii legate de plati efectuate catre banci din ajutoarele de stat, si considera ca o parte din fondurile cheltuite de stat pentru salvarea grupului de asigurari a reprezentat de fapt "un colac de salvare aruncat pe sub mana" bancilor.

La finele anului trecut, AIG datora 17 miliarde de dolari catre New York Fed, la care se adauga 25 de miliarde de dolari convertite in actiuni cu drepturi preferentiale la doua dintre cele mai mari divizii ale grupului, American International Insurance (AIA) si American Life Insurance Co (Alico), cea din urma prezenta si in Romania.

In plus, grupul a primit 45 de miliarde de dolari de la Trezorerie, prin Troubled Asset Relief Program, programul de salvare a industriei financare introdus de administratia Bush la finele lui 2008.

Aceasta datorie a fost convertita in actiuni cu drepturi preferentiale.

Pe deasupra, Federal Reserve a furnizat alte 44 miliarde de dolari pentru eliminarea unor valori mobiliare de credit din portofoliul AIG.

Suma se regaseste acum in vehiculele Maiden Lane II si Maiden Lane III, cel din urma fiind in centrul scandalului privind platile catre banci.

Cele doua vehicule datoreaza Fed 37 miliarde de dolari.

Astfel, datoriile AIG catre diverse structuri ale statului american se ridica la 124 miliarde de dolari, in timp ce valoarea de piata a companiei este de doar 18 miliarde de dolari, iar valoarea neta a activelor se plaseaza la 73 miliarde de dolari.

Spre comparatie, Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a fost de circa 500 miliarde lei in 2008, echivalentul a aproximativ 200 miliarde de dolari la cursul mediu din acel an. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#aig, # datorii, # dolari, # stat, # american , #stiri AIG