Alico: Pensia participantilor la pilonul II poate fi cu 15% mai mica

Marti, 02 Martie 2010, ora 16:14
3121 citiri
Alico: Pensia participantilor la pilonul II poate fi cu 15% mai mica

Participantii la sistemul de pensii private obligatorii (pilon II) au pierdut 80 milioane euro din cauza blocarii contributiei la 2% in 2009, ceea ce inseamna o diminuare a pensiei finale cu pana la 15%, a spus marti directorul general al Alico Pensii Private (fosta AIG Pensii), Mihai Coca-Cozma, citat de NewsIn.

Participantii la sistemul de pensii private obligatorii (pilon II) au pierdut 80 milioane euro din cauza blocarii contributiei la 2% in 2009, ceea ce inseamna o diminuare a pensiei finale cu pana la 15%, a spus marti directorul general al Alico Pensii Private (fosta AIG Pensii), Mihai Coca-Cozma.

"Pierderea inregistrata de administratori se ridica la 2,5 milioane euro in urma inghetarii contributiei la 2%, reprezentand comisioanele pe care s-au bazat ca le vor incasa la startul sistemului", a mentionat Mihai Coca-Cozma.

Prin urmare, administratorii vor intra mai tarziu pe profit, comparativ cu estimarea lor anterioara, considera seful Alico Pensii Private.

Mihai Coca-Cozma mai estimeaza ca CSSPP a incasat cu 250.000 euro mai putin din taxe din cauza blocarii contributiei, bani pe care i-ar fi putut folosi, spre exemplu, la construirea unui site pentru promovarea sistemului de pensii private.

Guvernul a inghetat pentru anul trecut la 2% contributia la pensiile private obligatorii (pilonul II), intarziind schema de majorare treptata a contributiilor inca din al doilea an de la lansarea sistemului.

In programul initial pe care se bazau investitorii la lansarea pilonului II de pensii in Romania, nivelul cotributiei la pensiile private obligatorii urma sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, incepand din 2009, pana ce va ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de opt ani.

Pentru 2010, statul a decis in cele din urma sa majoreze contributia la pilonul II la 2,5%, nivelul prevazut initial pentru acest an. Presedintele CSSPP, Mircea Oancea, a declarat anul trecut ca acest decalaj ar putea fi recuperat in 2011 sau 2012, cand nivelul contributiei la sistemul de pensii private obligatorii ar putea creste cu 1%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alico, # pensie, # participanti, # pilon , #stiri AIG