Citigroup estimeaza ca titlurile AIG isi vor pierde din valoare

Joi, 09 Iulie 2009, ora 17:15
1739 citiri
Citigroup estimeaza ca titlurile AIG isi vor pierde din valoare

American International Group Inc. (AIG), asiguratorul care a beneficiat de pe urma ajutoarelor guvernamentale, ar putea fi total lipsit de valoare pentru investitorii privati dupa plata datoriilor catre stat, a declarat miercuri grupul bancar Citigroup, citat de Bloomberg, precizeaza NewsIn.

"Evaluarea noastra include o posibilitate de 70% ca nivelul de capital al AIG sa fie zero", a declarat Joshua Shanker, analist al Citigroup, intr-o nota catre investitori, prin care a redus la jumatate pretul tinta pentru actiunile asiguratorului american.

Directorul executiv al AIG, Edward Liddy, care va parasi in curand aceasta pozitie, se afla sub presiune din partea autoritatilor sa vanda active pentru a plati datoria de 182,5 miliarde dolari.

Aceasta datorie reprezinta suma obtinuta din partea statului american pentru a acoperi pierderile cauzate de criza economica.

Compania a anuntat saptamana trecuta ca alte produse derivate, ce sustin active in valoare de aproximativ 193 miliarde dolari, detinute de banci europene, ar putea afecta rezultatele trimestriale ale AIG.

"Compania nu a detaliat seria de evenimente care ar duce la o pierdere" pe contractele europene, a declarat Shanker.

"Chiar si o pierdere redusa proportional ar fi majora", a adaugat acesta. Liddy declarase anterior ca AIG ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a plati datoria guvernamentala, in cazul in care conditiile de pe piata s-ar inrautati.

Directorul executiv al AIG, numit in functie dupa ce statul american a preluat o participatie de 80% din asigurator, a declarat ca planuieste sa se retraga dupa ce un alt succesor va fi gasit.

"Motivatia si abilitatea de a conduce a directorului executiv ar putea sa fie compromisa de pregatirile sale de a prelua o alta functie la o alta companie", a continuat Shanker.

Titlurile AIG s-au depreciat joi cu 65 centi, sau 4,7%, la nivelul de 13,10 dolari pe actiune, scaderea fiind de 44% de la implementarea unei operatiuni de impartire a actiunilor (o actiune noua pentru 20 vechi), care a avut loc drept raspuns la deprecierea cu 95% a cotatiei titlurilor AIG in ultimii doi ani.

Astfel AIG spera sa atraga si investitori institutionali, care in mod traditional nu cumpara actiuni ce valoareaza mai putin de 5 dolari/titlu.

Analistul Citigroup crede ca AIG are 20% sanse sa continue sa activeze ca un asigurator comercial, 5% sa restructureze din nou acordul guvernamental si 5% sa isi reorganizeze capitalul.

AIG a inregistrat in primul trimestru pierderi de 4,35 miliarde dolari, dupa ce afisase in trimestrul anterior cele mai mari pierderi din istoria corporatista, de 61,7 miliarde dolari, potrivit datelor publicate pe 8 mai. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aig, #citigroup, #datorie, #plata, #titluri , #stiri AIG