Mandatul lui Obama, inghitit de bancile americane?

Vineri, 06 Martie 2009, ora 11:24
1779 citiri
Mandatul lui Obama, inghitit de bancile americane?

Mandatul presedintelui SUA, Barack Obama, ar putea fi complet "inghitit" de povestea bancilor in prag de faliment, sustine reputatul economist Thomas L. Friedman.

Friedman se arata ingrijorat de actuala criza financiara care loveste America.

Americanii tocmai au ales un presedinte tanar si talentat cu multe instincte bune despre cum sa propulseze tara inainte, sa extinda sistemul de sanatate, sa faca taxele mai corecte si sa lanseze o revolutie industriala "verde", scrie Friedman in International Herald Tribune.

"Ma tem ca primul lui mandat va fi mancat de Citigroup, AIG, Bank of America, Merrill Lynch si toata bula creditarii imobiliare/subprime pe care am tot umflat-o in ultimii 20 de ani", spune comentatorul.

Problema este mult mai complicata decat isi imagineaza cineva. S-a incheiat o perioada de 20 de ani in care americanii au facut supradoza de credite.

Prea multi oameni au incetat sa mai faca bani prin producerea de bunuri si au inceput sa faca bani din bani.

Consumatorii au facut bani din cresterea pretului la case si au cumparat televizoare ieftine LCD din China cu cardul de credit, in vreme ce bancherii au facut mai multi bani creand instrumente complexe pentru ca tot mai multi americani sa ia un credit.

Cand toata aceasta situatie a explodat, a creat un crater atat de adanc incat nu i se poate vedea fundul - pentru ca aceasta gaura este produsul a doua excese legate intre ele.

Unele banci au probleme deoarece investitiile in ipotecile subprime valoreaza acum doar 20 de centi la dolar. Multe alte banci (ca Citigroup si Bank of America) au probleme din cauza tuturor imprumuturilor acordate si pe care nu pot sa le recupereze.

Va fi greu de iesit din acest crater, iar orice pas mare ar putea atrage dupa sine alte probleme, a caror dimensiune e greu de ghicit.

Trebuie creata o "banca rea" care sa cumpere toate actiunile toxice, insa asta ar insemna salvarea unor banci care s-au comportat foarte nechibzuit. Este un pret care merita platit pentru a salva sistemul, insa este foarte complicat de realizat.

Nationalizarea Citigroup poate parea buna in teorie, poate fi inevitabila, insa este o miscare incarcata de riscuri care trebuiesc intelese inca de la inceput pentru a evita un efect de domino, de tipul Lehman Brothers.

In acest moment, echipa lui Obama pare sa prefere o abordare gradata de ingrijire a bancilor bolnave, prin transfuzii repetate - inca 30 de miliarde pentru AIG, alte 40 de miliarde pentru Citigroup.

Federal Reserve si Trezoreria par sa incerce sa dea acestor banci suficient capital pentru a supravietui in urmatorii doi ani, timp in care sa-si curete portofoliile de activele toxice.

Daca au dreptate, presedintele si restul Americii vor avea un prim an ingrozitor, dupa care, gradat, vor spune la revedere crizei bancare.

Pentru moment insa, bancile ameninta sa inghita mandatul lui Obama.

#aig, #banci, #citigroup, #credite, #mandat, #obama , #stiri AIG