Scandalul AIG a scurtat "luna de miere" a lui Obama

Sambata, 21 Martie 2009, ora 11:49
2106 citiri
Scandalul AIG a scurtat "luna de miere" a lui Obama

Daca Barack Obama a pierdut ceva din cauza primului mare scandal al mandatului sau, acela al primelor AIG, nu despre popularitate este vorba, ci despre aura de nevinovatie a unui presedinte debutant confruntat cu o situatie extrem de dificila, comenteaza AFP.

La doua luni dupa investirea la Casa Alba, Obama a fost fortat de indignarea populara nu numai sa invoce mostenirea dificila pe care i-a lasat-o predecesorul sau, ci sa si dea socoteala pentru ceea ce a facut guvernul sau.

El a dat asigurari ca niciun membru al noii administratii nu a avut vreo legatura cu contractele prin care compania de asigurari AIG s-a considerat obligata sa dea prime de 165 de milioane de dolari, dupa ce primise ajutoare de la stat pentru a scapa de faliment si in contextul in care Statele Unite se confrunta cu cea mai grava criza economica din ultimele decenii.

"Ii voi asuma toata responsabilitatea, eu sunt presedintele", a repetat Obama in ultimele zile. "Tuturor celor de la Washington care incearca sa gaseasca sa gaseasca un vinovat, le spun: veniti la mine, pentru ca este datoria mea sa am ma asigur ca reparam pagubele, chiar daca nu sunt eu cel care le-a provocat", a adaugat presedintele.

"Este inceputul sfarsitului perioadei de inocenta", este de parere Larry Sabato, profesor de politologie la Universitatea din Virginia. Insa acesta era un lucru inevitabil. "Scandalul AIG se produce in timpul mandatului sau, iar secretarul trezoreriei numit de el este implicat", explica el, adaugand ca Obama nu se mai putea ascunde pentru mult timp in spatele mostenirii de la precedenta administratie. "Fostii presedinti dispar din memoria publicului cu o viteza remarcabila", crede Sabato.

Chiar inainte de izbucnirea scadalului, mai multi experti, printre care David Broder, sustineau ca "luna de miere a lui Obama s-a incheiat" deja. Specialistii subliniaza ca acest lucru nu afecteaza deloc popularitatea sa, care ramane la cote ridicate.

Totusi, potrivit lui Broder, criticii lui Obama de la Washington si din lume s-au ridicat in picioare si au prins glas. Astfel, criticile nu provin numai din partea unor jurnalisti ultraconservatori, ci si de la "politicieni si jurnalisti care il masoara cu acelasi ochi sceptic ca pe oricine altcineva", scria expertul intr-un editorial, la inceputul scandalulul AIG.

Pat Buchanan, fost consilier al presedintilor Nixon, Ford si Reagan, in prezent analist conservator, este de parere ca Obama comite aceeasi greseala ca Lyndon Johnson, presedinte democrat intre anii 1963 si 1969, care a "supraincarcat circuitele". Astfel, in opinia sa, Obama "a confundat delimitarea de politica lui George W. Bush cu un mandat care-i permite guvernului sa puna mana pe putere si bogatie".

Larry Sabato si Steven Greene, cel de-al doilea fiind profesor de stiinte politice la Universitatea din North Carolina, spun ca insa Obama scade numai in ochii electoratului republican si ca se afla acolo unde ar trebui sa se situeze in stadiul actual al presedintiei sale.

AIG "dauneaza capitalului sau politic, oamenii au mai putina incredere, credibilitatea sa a scazut, iar acestea complica si mai mult sarcinile sale", in special in contextul in care trebuie sa-si apere bugetul si sa insanatoseasca bancile, considera Steven Greene.

Potrivit lui Sabato, presedintele american nu se mai poate baza pe Congres pentru a aproba nici cel mai mic ajutor pentru vreo institutie financiara.

Totusi, Obama se declara increzator ca americanii ii vor acorda timpul necesar. "Ei inteleg ca am ajuns in aceasta situatie in ani de zile si ca avem nevoie de timp pentru a iesi din ea", a declarat presedintele american.

#aig, #dolari, #mandat, #obama, #prime , #stiri AIG